Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jako učit dítě jezdit na kole na dálku, říká o distanční výuce ředitel pražské střední odborné školy

Distanční výuka na učilištích je podle samotných škol katastrofou. Zatímco teorie je podle zástupců škol zvládnutelná skrze moderní technologie, praxe pokulhává. Ředitel pražské Střední odborné školy Jarov Miloslav Janeček přirovnává odborný výcvik „na dálku“ ke snahám naučit dítě jezdit na kole, aniž byste ho na kolo posadili.

„Je to jako byste chtěli naučit dítě jezdit na kole bez toho, že ho na to kolo posadíte,“ potvrdil Janeček a dodal: „Teoretické vyučování zvládáme lépe než na jaře, v distančním vzdělávání učíme přes aplikaci Google classroom podle platného rozvrhu. Pochopitelně online vzdělávání nikdy nenahradí plnohodnotně klasickou výuku, ale teoretická výuka v rámci možností funguje.“

Například učeň truhlář se podle něj nic nenaučí, pokud do ruky nedostane dřevo a pilku. „Pro odborný výcvik je zavření škol opravdová katastrofa, těžko říct, jak se toto bude dále řešit,“ shrnul ředitel odborné školy Jarov.

Rodiče panikaří

Za pravdu mu dávají také jeho kolegové napříč celou republikou. „Praktickou výuku našeho typu nelze učit na dálku,“ přidává se Radek Coufal, ředitel a jednatel Střední odborné školy uměleckořemeslné. Podle něj je třeba si postupy zkoušet rukama. „V bytě nemají žáci dílny. Jejich rodiče se navíc dostávají do úzkých a panikaří,“ říká Coufal.

Zkušenosti z pedagogické praxe v uplynulých dnech zjišťoval projekt Fandíme řemeslu, který zastřešuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

„Nová vlna restrikcí bohužel přišla v době, kdy podle našeho nedávného průzkumu čeští rodiče začali měnit přístup k volbě dalšího vzdělání svých dětí po ukončení základní školy,“ upozorňuje garant tohoto projektu a většinový vlastník české poradenské skupiny Apogeo Josef Jaroš. „Čtyři z pěti rodičů by potomka podporovali, pokud by se rozhodl vyučit se řemeslu,“ upřesňuje Jaroš.

Návrat do škol je v nedohlednu

Od středy 14. října jsou pro prezenční výuku uzavřené všechny školy s výjimkou mateřských. Žáci a učitelé přešli na distanční výuku. Kdy se opět vrátí žáci do škol, není zatím jasné.

Místopředsedkyně poslanců sociální demokracie a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová má z rozhovorů s řediteli škol dojem, že nikdo neočekává otevření učilišť a středních škol do konce roku.

„Taková je nálada mezi učiteli a řediteli. Na rovinu, nikdo ani moc nečeká, že se otevřou základní školy. Ale všichni naléhají, a to budeme tlumočit našim ministrům, abychom zajistili vzdělávání pro děti v první a druhé třídě,“ uvedla minulý týden. 

Ohodnoť článek

Foto Facebook Střední odborná škola Jarov

Štítky koronavirus, opatření, vláda, škola, učiliště, distanční výuka, Střední odborná škola stavební a zahradnická, Google, Josef Jaroš, Kateřina Valachová, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jako učit dítě jezdit na kole na dálku, říká o distanční výuce ředitel pražské střední odborné školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.