Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Doktorské studium bude o něco pestřejší. Univerzita Karlova a Slovenská akademie věd podepsali spolupráci

Doktorské studium, které nabízí Univerzita Karlova (UK), budou zase o něco bohatější. V úterý 4. srpna v předsálí Vlasteneckého sálu zástupci UK a Slovenské akademie věd podepsali smlouvu o vzájemné spolupráci při realizaci doktorských studijních programů.

„Jsem velmi rád, že se tu dnes setkáváme při deklaraci vzájemné spolupráce v doktorských studijních programech. Jako Univerzita Karlova máme již tradiční spolupráce s několika slovenskými univerzitami i vědeckými institucemi, ale oficiální spolupráce se Slovenskou akademií věd nám zatím chyběla. Věřím, že tato spolupráce bude prospěšná nejen pro akademické prostředí, ale i pro společnost,“ řekl v úvodu rektor UK Tomáš Zima.

Cílem nové spolupráce je zásadním způsobem přispívat ke zvyšování kvality a efektivity vědy, výzkumu, vývoje, inovací a dalších tvůrčích činností v České republice a Slovenské republice. Výchova doktorandů a jejich příprava pro roli výzkumných pracovníků patří ke stěžejním cílům obou institucí.

„Univerzita Karlova je první česká univerzita, se kterou máme takto oficiální smlouvu o spolupráci. A je nám velikou ctí, že je to právě Univerzita Karlova, která má svoji dlouholetou tradici a především velmi dobré jméno ve světě,“ řekl při podpisu memoranda předseda Slovenské akademie věd Pavol Šajgalík„Není žádným tajemstvím, že slovenští studenti studují i v Česku, ale byli bychom moc rádi, kdyby se alespoň část vracela zpět. Doufám, že tato vzájemná spolupráce bude fungovat jako most a usnadňovat jejich návrat domů do vlasti,“ dodal.

Čeští studenti budou moci zase využít odborné vedení předními slovenskými výzkumníky a zázemí jejich laboratoří. „Mám z toho opravdu upřímnou radost a je to pro mne další důkaz československé spolupráce. Nikdy jsme si nepřestali být blízcí,“ uzavřel rektor Zima.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vladimír Šigut

Štítky Univerzita Karlova, Slovenská akademie věd, doktorské studium, spolupráce, Tomáš Zima, Česko, Slovensko, Pavol Šajgalík, studium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doktorské studium bude o něco pestřejší. Univerzita Karlova a Slovenská akademie věd podepsali spolupráci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.