Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha 3 rozšiřuje alternativní vzdělávání. Otevře dvě základky a jednu školku

Pestrá nabídka kvalitního vzdělávání je jedním z cílů vedení Prahy 3. Z toho důvodu tam v září hned dvě alternativně zaměřené základní školy otevřou své brány prvňáčkům. Mladším dětem bude k dispozici nová mateřská školka Buková s Montessori třídou.

Vzdělávací instituce jsou zřizovány jako soukromé. Výraznou roli v nich hraje spolupráce s rodiči. „Školy u zápisů dávají přednost rezidentům Prahy 3. Zavázaly se respektovat zásady transparence a pracujeme s nimi na systému stipendií, která by umožnila i sociálně slabším žákům navštěvovat tyto školy," dodal místostarosta Prahy 3 Štěpán Štrébl

Vnitřní motivace a svoboda

Osvobozená škola, která se profiluje jako demokratická, bude sídlit na Boleslavské ulici. Skupiny dětí tam budou promíchané, žáci nebudou rozděleny podle věku. Zároveň dostanou větší volnost, učitelé budou pracovat s jejich vnitřní motivací. Děti se budou učit od starších spolužáků. Cílem je zajistit, aby studenty učení bavilo a aby získali schopnost i motivaci učit se sami novým věcem.

Vyrazit za poznáním do světa

Škola Poznávání otevře v Perunově ulici. Instituce učí na principu laboratorní školy. Děti v rámci výuky více vyráží do terénu poznávat v praxi to, o čem se učí. Výhodou školy je, že poradenství pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami nabízí přímo zřizovatel, organizace DYS Centrum. Společnost už v Praze 3 působí a spolupracuje také s městskou částí na diagnostice dětí a podpoře pedagogů při práci s dětmi s poruchami učení.

Ani nejmladší nezůstanou ochuzeni

Mladší děti zase mohou navštěvovat alternativní třídu v mateřské školce Buková, kde se chystají otevřít Montessori třídu, která bude vybavená speciálními hračkami od holandského dodavatele. „Pro nás i paní ředitelku znamená Montessori velkou výzvu. Pokud se koncept osvědčí, časem by se měl rozšířit i do dalších tříd. Samozřejmě bychom pak rádi navázali i základní školou, aby děti mohly v tomto konceptu pokračovat," uvedl místostarosta Štrébl. „Pořídili jsme také pozemek, kde bychom rádi realizovali jednu až dvě třídy lesní školky, kde děti budou trávit skutečně celý den venku, protože její hlavní zázemí bude tvořit pouze jurta," přiblížil plány do budoucna Štrébl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Osvobozená škola, Facebook ZŠ Poznávání

Štítky škola, vzdělání, Praha 3, děti, Praha, motivace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 3 rozšiřuje alternativní vzdělávání. Otevře dvě základky a jednu školku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.