Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Školy v Praze mají dostatek ochranných prostředků i dezinfekce. Žáci nebudou muset mít roušky

Pražské školy jsou před připravovaným otevřením dostatečně vybaveny ochrannými prostředky a dezinfekcí. Novinářům to dnes řekl radní hlavního města pro školství Vít Šimral (Piráti). Dbát se podle něho bude i na osobní bezpečnost pedagogů a žáků. Základní a střední školy se otevřou podle pokynů ministerstva školství. Mateřské školy v Praze se budou otevírat od 11. května. Mezi prvními se otevřou školky v Praze 12, v Lysolajích nebo v Suchdole. O otevření dalších školek budou rozhodovat jednotliví ředitelé. Školky uzavřel pražský magistrát a jednotlivé radnice městských částí v březnu. Základní a střední školy jsou uzavřeny od 11. března. Školky mohly podle vládních nařízení fungovat po celou dobu.

„V současné době se odbor bezpečnosti postaral o to, aby minimálně prvních čtrnáct dní měly všechny školy nadbytek ochranných prostředků, dezinfekce. Školy jsou dostatečně zásobeny rouškami, plastovými štíty a plastovými boxy. Mnoho škol instalovalo teplotní brány nebo mají teploměry. Dítě tak může být v případě nákazy okamžitě zachyceno," řekl Šimral. Radní doplnil, že odbor bezpečnosti na magistrátu zajistil také plastové boxy pro pražské střední školy. Boxy by měly sloužit u maturitních zkoušek k zajištění bezpečnosti studentů a členů maturitní komise před možnou nákazou novým koronavirem.

V Praze je podle rejstříku ministerstva školství 400 mateřských a 292 základních škol. Vláda základní, střední, vyšší odborné a vysoké školy v celé zemi nařídila uzavřít od 11. března. Školky pak postupně začaly zavírat městské části.

Ředitelé základních a středních škol musí zamezit shlukování dětí před budovou školy a zajistit dodržování dalších bezpečnostních opatření. Mnohá z nich si podle doporučení ministerstva školství mohly školy upravit podle vlastních podmínek. „Pravidla si stanuje každá škola sama. Doporučuji rodičům, aby se podívali na webové stránky své školy, jak má nastavená pravidla," doplnil Šimral. Totéž platí u provozu jídelen ve školách. Podle radního většina pražských škol plánuje běžný provoz svých jídelen, ovšem v závislosti na poptávce ze strany zákonných zástupců školáků.

Žáci základních a středních škol nebudou muset nosit roušky, pokud ve třídě budou mezi nimi dostatečné rozestupy, nasadit je budou muset při společných úkolech či při pohybu po škole, již dříve to uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO). Děti budou mít s sebou dvě roušky na den, aby byla možná jejich výměna. Při nástupu do školy budou žáci odevzdávat čestné prohlášení, podepsané zákonnými zástupci, že nemají virové onemocnění. V mateřských školách to platit nebude.

Co se hodnocení žáků týče, nebude podle Šimrala možné nepostoupit do dalšího ročníku na základních a středních školách. Pravidlo bere ohled na žáky, kteří se on-line výuky v době, kdy byly školy uzavřené, nemohly z různých důvodů zúčastnit. Propadnutí kvůli nemožnosti zúčastnit se výuky v době koronavirové krize by bylo diskriminační.

Počítá se i s prezenční výukou na základních uměleckých školách, ve střediscích volného času a v jazykových školách v Praze. Výuka se bude konat za přítomnosti učitele a jednoho žáka. Kurzy, kde se předpokládá větší počet účastníků, se otevírat zatím nebudou, doplnil pražský radní.

Autoři | Foto zijemerk.cz

Štítky školy, ochrana, dezinfekce, Praha, střední škola, ochranná pomůcka, Vít Šimral, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Česká pirátská strana, Pražský magistrát, Suchdol, Lysolaje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy v Praze mají dostatek ochranných prostředků i dezinfekce. Žáci nebudou muset mít roušky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.