Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pražské vysokoškolské koleje zejí prázdnotou. Těm, co odjeli, vrátí peníze nebo sníží kolejné

Na vysokoškolských kolejích v Praze pobývá měsíc po uzavření škol v důsledku vládních opatření proti šíření koronaviru jen zlomek studentů. Většinou jsou to cizinci nebo Češi, kteří v Praze pracují. Studentům, kteří z kolejí odjeli nebo se zapojili do dobrovolnických aktivit, pražské univerzity snížily kolejné nebo jim budou vracet peníze. Vyplývá to z informací od zástupců vysokých škol.

Česká zemědělská univerzita v Praze

Například na kolejích České zemědělské univerzity v Praze (ČZU), které nabízejí k ubytování zhruba 2190 lůžek, je nyní podle mluvčí Karly Mráčkové asi 450 zahraničních studentů a kolem 50 Čechů a Slováků. „V případě, že doručí po ukončení nouzového stavu potvrzení o agrobrigádě pořádané ČZU nebo o dobrovolnické činnosti v souvislosti s pandemií koronaviru, bude jim po dobu nouzového stavu kolejné vráceno," řekla. Stejně tak ho dostanou zpět studenti, kteří byli na kolejích v povinné karanténě, nebo studující, kteří odjeli a vrátí se až po skončení nouzového stavu.

Univerzita Karlova

Univerzita Karlova (UK) dala lidem možnost, aby ubytování buď ukončili, nebo se přihlásili ke slevě. Nahlásit to museli mezi 20. a 31. březnem. Snížené kolejné je na úrovni 15 procent z běžné ceny. Dostanou ho všichni žadatelé, kteří neukončili smlouvu o ubytování, ale kvůli opatřením proti koronaviru na kolejích nyní nepobývají, vysvětlil mluvčí školy Václav Hájek. Na kolejích UK zůstalo odhadem 4100 z původních 10.644 studentů, uvedl. Z těch, kteří setrvali, je přibližně polovina cizinců, dodal.

Školy se kvůli šíření koronaviru uzavřely 11. března. Ministr školství Robert Plaga (ANO) již dříve řekl, že věří v jejich znovuotevření v druhé polovině května. Bude to záležet hlavně na ministerstvu zdravotnictví.

Vysoká škola ekonomická

Na kolejích Vysoké školy ekonomické (VŠE) je podle mluvčí Martiny Mlynářové nyní kolem 650 cizinců a asi 700 Čechů, kteří jsou v hlavním městě většinou kvůli pracovním povinnostem. Koleje VŠE v Praze mají jinak kapacitu pro zhruba 3760 lidí. Studenti, kteří odjeli, si mohli na kolejích nechat své věci. Pokud do 31. března požádali o slevu, škola jim vyúčtuje poplatky ve výši 20 procent řádného kolejného, řekla Mlynářová.

Podle ní hodlá navíc vedení školy udělit studentům, kteří odjeli, jednorázové stipendium ve výši 20 procent z běžného měsíčního kolejného za zodpovědné chování. Ti, kteří na kolejích nadále bydlí nebo si nepožádali o slevu, musí dál platit standardní cenu ubytování, dodala mluvčí.

Vysoká škola chemicko-technologická

Na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) platí studenti 80 procent z původní ceny ubytování, pokud si v pokojích nechali věci. „Tuto dohodu jsme realizovali s kolejní radou, kde jsou většinově zastoupeni studenti," uvedl mluvčí Michal Janovský. Na kolejích VŠCHT podle něj nyní zůstává asi 180 cizinců a kolem třetiny Čechů, kteří tam pobývali před uzavřením škol. VŠCHT má koleje asi pro 1500 studentů.

České vysoké učení technické

Jana Kosturská ze správy ubytovacích zařízení Českého vysokého učení technického (ČVUT) předpokládá, že z kolejí odjela asi polovina lidí. Také tam zůstávají hlavně zahraniční studenti. Škola sníží všem plošně ubytování za duben o polovinu. „Dále mají studenti možnost ukončit ubytování bez podání výpovědi, aniž by přišli o jistinu nebo jim bylo účtované penále," dodala Kosturská.

Autoři | Foto MissKaB / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Štítky koronavirus, školy, koleje, Praha, COVID-19, vysoká škola, Česká zemědělská univerzita v Praze, Univerzita Karlova, Vysoká škola ekonomická v Praze, nouzový stav, České vysoké učení technické v Praze, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Karla Mrá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské vysokoškolské koleje zejí prázdnotou. Těm, co odjeli, vrátí peníze nebo sníží kolejné  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.