Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

VIZUALIZACE: Z bývalé vodárny na Vinohradech Praha za víc než tři sta milionů vybuduje osvětové centrum

Pražský magistrát převede na svoji firmu Pražská vodohospodářská společnost areál bývalé vodárny na Vinohradech, ve kterém vznikne osvětové centrum. Stavba centra s názvem Hydropolis zaměřeného na vodárenství by měla trvat dva roky a PVS do ní plánuje investovat 350 milionů korun. Dalších 150 milionů korun zaplatí společnost Pražské vodovody a kanalizace, ve které vlastní 51 procent francouzská Veolia a 49 procent hlavní město.

Centrum plánované v bývalé vodárenské budově z roku 1882 se podle schváleného dokumentu zaměří na širokou veřejnost s cílem představit hospodaření s vodou a jeho důležitost pro společnost. Stavba by podle náměstkyně primátora Jany Komrskové (Piráti) měla být dokončena v polovině roku 2026.

„Investiční náklady ve výši zhruba 350 milionů korun bez DPH umožní vznik jedinečného vodárenského osvětového centra, které bude sloužit široké veřejnosti. Projekt podtrhuje význam udržitelného hospodaření s vodními zdroji. Po rekonstrukci stávajícího historického areálu a dokončení projektu se mohou návštěvníci všech věkových skupin těšit na moderní vzdělávací a kulturní zážitek,“ uvedl v tiskové zprávě radní pro oblast infrastruktury Michal Hroza (TOP 09).

Zrekonstruovány budou dva bývalé vodojemy. Jeden bude sloužit pro zřízení expozice a druhý se znovu zapojí do městského vodohospodářského systému. Expozice přibližující cyklus pohybu vody od podzemí do oblak vznikne i v sedmipatrové zrekonstruované vodárenské věži, na jejímž vrcholu bude vyhlídkové místo. V centru vznikne konferenční sál s kapacitou až 150 míst a kolem něj veřejné prostranství s lavičkami či občerstvením.

„U adaptace na probíhající klimatickou změnu je obzvlášť důležité, abychom široce pochopili hospodaření s vodou a dokázali to formou zkušeností předat žákům i veřejnosti. Hydropolis to formou herních a vodních prvků a expozicí moderních technologií úpravy a čištění vody zajistí,“ doplnila náměstkyně pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková (Piráti).

Bývalá vodárna je v majetku hlavního města, které ji své firmě prodá, ale formou navýšení jejího základního kapitálu, takže reálně nic platit nebude. Peníze na stavbu vezme PVS z fondu rozvojových investic, do kterého každoročně putuje část dividend z městského podílu v PVK.

Distribuci vody mají v metropoli na starosti PVK, vodovodní síť má firma do roku 2028 pronajatou od PVS. Po roce 2028, kdy skončí nájemní smlouva mezi PVK a PVS, hlavní město odkoupí zbylý podíl v PVK a stane se jediným vlastníkem firmy.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát hlavního města Prahy

Štítky Vinohrady, vodárna, muzea, voda, reality, správa, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Z bývalé vodárny na Vinohradech Praha za víc než tři sta milionů vybuduje osvětové centrum  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.