Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Lidé chodili při přijímačkách na lékařskou fakultu UK na záchod, přišly stížnosti na podvody

Po stížnostech na průběh přijímacích zkoušek 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy zváží od příštího roku zpřísnění podmínek. Její děkan Petr Widimský to uvedl v prohlášení na webu fakulty. Dosud mohli uchazeči při testu odejít na toaletu a zase se vrátit, což podle kritiků umožňovalo podvádění.

Do všech studijních programů 3. LF UK se na příští rok hlásí téměř 2900 uchazečů, proto se zkoušky konají v Kongresovém centru Praha. Testy z biologie, chemie a fyziky trvají tři hodiny. Letos je zájemci psali ve čtvrtek 13. června a týž den večer děkan dostal e-mailem stížnosti na průběh prvního kola přijímacích zkoušek od 14 lidí, ale jen část z nich podle něj byli uchazeči.

„Fakultě (stížnosti) vyčítaly skutečnost, že v průběhu prvního kola přijímacího řízení bylo umožněno uchazečům odcházet na WC a tím respektovat jejich fyziologické potřeby, a tedy i právo na důstojné zacházení," uvedl Widimský. Stěžovatelé podle něj předpokládali, že si uchazeči na WC vyhledávali správné odpovědi.

Podle děkana ale nejsou stížnosti natolik konkrétní, aby bylo možné vyslovit podezření na podvod u konkrétního uchazeče. „Pedagogický dozor v posluchárnách zajišťovali akademičtí pracovníci v počtu pět až šest na posluchárnu. Jejich úkolem byla iniciální instrukce a následně dozor na průběh testů. Všichni vedoucí pedagogové poslucháren uvedli, že součástí úvodních informací byly pokyny, aby uchazeči vypnuli mobilní telefony a telefony i chytré hodinky uložili do zavazadel mimo pracovní prostor," uvedl děkan.

Odchody na toaletu byly podle něj možné za předpokladu, že uchazeč odevzdá rozepsaný test dozoru a eviduje se čas odchodu a příchodu do místnosti. „Žádný z vedoucích poslucháren neuvedl, že by odcházelo neobvyklé množství osob," dodal s tím, že stejný postup fakulta používá sedm let. Stěžovatele vyzval, aby v případě nepřijetí podali formální stížnosti.

Do pondělí 17. června pokračují zkoušky druhým kolem, hranice testu k postupu k ústnímu pohovoru byla podle fakulty stanovená stejně jako v předchozích dvou letech na 55 bodů. Na oboru Všeobecné lékařství jich postoupilo 696. „Konečné stanovisko ke stížnostem fakulta zaujme po skončení celého přijímacího řízení, tedy ve dnech 18. až 21. června 2024," píše se v prohlášení.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy

Štítky školy, zdraví, přijímací zkoušky, podvod, podmínky, lékařská fakulta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé chodili při přijímačkách na lékařskou fakultu UK na záchod, přišly stížnosti na podvody  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.