Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Pro deváťáky je na pražských gymnáziích asi 750 volných míst. Většina ale na soukromých školách

Pražská gymnázia mají pro deváťáky zhruba 750 volných míst v druhém kole přijímacích zkoušek, zhruba 675 z toho nabízí soukromé školy. Volná místa na gymnáziích tvoří v Praze asi čtvrtinu kapacity středních škol, která se uchazečům z devátých tříd nyní nabízí. Vyplývá to ze seznamu elektronického systému Dipsy, který na webu zveřejnily ministerstvo školství a Cermat.

V prvním kole si čtyřleté gymnázium v Praze jako svou první volbu na přihlášce vybralo 4078 žáků a uspělo 57,9 procenta přihlášených z Prahy. Další zájemci se do Prahy hlásili z jiných krajů, zejména Středočeského.

Druhé kolo zkoušek nyní v metropoli podle údajů z Dipsy vypsalo 85 škol, z toho 26 s oborem čtyřleté gymnázium. Volná místa jsou v druhém kole přijímacího řízení také třeba v oborech, jako je cukrář, zedník, cestovní ruch nebo gastronomie.

Zájemci o studium na středních školách, kteří doposud neuspěli v přijímacím řízení, si ode dneška do 24. května mohou podat přihlášky do druhého kola. V nejvíce vytíženém hlavním městě je pro druhé kolo k dispozici téměř 3200 míst, na žádaná gymnázia se může dostat necelých 800 žáků. Pouze jedno místo je volné pro zájemce o šestileté studium, 24 míst jen na soukromých školách je pro uchazeče o osmiletý obor.

Při prvním kole přijímacího řízení byla v Česku nejnižší úspěšnost v Praze, kde bylo úspěšných 83,8 procenta žáků devátých tříd, nepřijatých je 1524 deváťáků, kteří se hlásili z Prahy. Na šestiletá gymnázia se v prvním kole nedostalo 68 procent uchazečů a na osmiletá gymnázia bylo neúspěšných 53 procent.

Přibližně 2400 míst je nyní v Praze volných na jiných oborech než gymnáziích. Například kolem 200 zájemců se může dostat na hotelnictví, 46 na tanec na konzervatoře. Na obor gastronomie se může dostat 53 zájemců, na cukráře 27 žáků, na zedníka 17, na instalatéra mohou školy přijmout deset uchazečů.

V celém Česku je podle údajů ředitele Cermatu Miroslava Krejčího v druhém kole přijímacího řízení na gymnáziích 1567 volných míst, většinu z nich ale nabízejí soukromé školy. Nejvíce zájemců se může dostat na čtyřletý obor, na víceletá gymnázia může nastoupit ještě 310 dětí. Dohromady nabídlo téměř 2900 středních škol do druhého kola 25.720 míst. V prvním kole přijímacího řízení neuspělo zhruba 29 tisíc žáků.

O přijetí do maturitních oborů budou školy rozhodovat na základě výsledků jednotné přijímací zkoušky z prvního kola. Školní přijímací zkoušky i talentové zkoušky na všechny střední školy se budou ve druhém kole konat od 8. do 12. června. Ředitelé škol pak zveřejní výsledky 21. června v DiPSy, na webu a úřední desce školy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky školy, střední, přijímací, Praha, místa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro deváťáky je na pražských gymnáziích asi 750 volných míst. Většina ale na soukromých školách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.