Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rodiče se bouří proti výběru ředitelky základní školy v Újezdě. Tvrdí, že opisovala. Magistrát vše prověří

Pražský magistrát prověří výběrové řízení na ředitele ZŠ Formanská v Praze-Újezdě. Důvodem jsou stížnosti části rodičů, že výběrové řízení nebylo transparentní a vítězka v něm opisovala. Prověření schválili zastupitelé hlavního města. Tendr na zasedání zastupitelů obhajoval starosta Újezda Václav Drahorád (ODS), podle něj bylo zcela v pořádku. Výběrové řízení školy s pouze prvním stupněm vyhrála donedávna zastupitelka Újezda Helena Patáková (ODS).

Materiál zastupitelům předložila opoziční zastupitelka Radmila Kleslová (ANO). Podle jejích slov by mělo město situaci v Újezdě prověřit, neboť informace od rodičů říkají, že výběr nebyl v pořádku a ve škole kvůli tomu panují napjaté vztahy a učitelé podávají výpovědi. Patáková měla podle rodičů ve své koncepci vedení školy opsat několik obdobných prací a rodiče se domnívají, že nesplnila povinnosti, řekla Kleslová.

Na zasedání vystoupili rovněž někteří z nespokojených rodičů. Jestliže ze školy odchází 90 procent učitelského sboru, tak je něco asi špatně, řekla jedna z matek. Další rodiče připomínali, že Patáková byla zastupitelkou městské části v době, kdy se konal tendr, a navíc je ze stejné politické strany jako starosta, který byl členem výběrové komise. Patáková nedávno mandát zastupitelky složila.

„Za současného ředitele ZŠ Formanská nastupuje 1.3. 2024 nová ředitelka Mgr. Helena Patáková. Ve výběrovém řízení na post ředitelky dodala koncepci školy, jejíž pasáže okopírovala z volně dostupných koncepcí na internetu od jiných uchazečů z jiných obcí. Její práce vykazuje nepřesnosti, formální, stylistické i odborné chyby a nesplňuje zadání zřizovatele," píše se na webu, který nespokojení rodiče založili. Tam jsou i zveřejněny obě koncepce, které Patáková i současný ředitel Tomáš Kunst předložili.

Ke kritice se přidala mimo jiné také městská zastupitelka Eva Tylová (Piráti), která zopakovala, že vítězka měla opisovat. Zastupitel David Bodeček (za Piráty) řekl, že vítězka měla svým budoucím podřízeným oznámit, že školu povede ještě dříve, než výběrové řízení skončilo.

S tvrzeními rodičů a některých politiků nesouhlasil starosta Újezda Drahorád. „Je mi líto, že to tu budeme řešit. Nechápu, z jakého důvodu to tady budeme projednávat. Řešíme absurditu," řekl Drahorád. K údajnému plagiátorství uvedl, že si nechal udělat posudek, jehož závěrem je, že se o plagiátorství nejedná. Ve věci podle něj už padlo trestní oznámení, radnice policii poskytla všechny dokumenty a spolupracuje s ní. Ředitel školy Tomáš Kunst podle Drahoráda skončil poté, kdy mu skončilo šestileté funkční období.

Zastupitelé hlavního města se nakonec shodli, že je nutné situaci v Újezdě prošetřit. Radním následně uložili, aby ve spolupráci s ředitelem magistrátu celkově prověřili výběrové řízení a výsledky šetření předložili na dalším zasedání zastupitelů Prahy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZŠ Formanská

Štítky základní škola, rodiče, ředitelka, magistrát, Újezd, Formanská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodiče se bouří proti výběru ředitelky základní školy v Újezdě. Tvrdí, že opisovala. Magistrát vše prověří  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.