Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Hodinářská tradice nevymizela, jen se o ni musí pečovat, říká Mariana Nesnídalová, která renovuje unikátní hodinový stroj Průmyslového paláce

PR článek

Průmyslový palác je symbolem syntézy inženýrské konstrukce a umělecké památky. Jeho rekonstrukce, která započala letos na začátku roku, je tak výzvou citlivé rehabilitace objektu do původní podoby z roku 1891. Pro záchranu historických prvků budovy staré přes více než 130 let Praha spolupracuje s tradičními českými firmami. Restaurování věžních hodin zajišťuje renomovaná firma L.Hainz, jejíž dlouholetá tradice sahá, stejně jako v případě Průmyslového paláce, až do 19. století.

Náročná rekonstrukce Průmyslového paláce probíhá již pět měsíců a hlavní město Praha se při jeho záchraně snaží maximálně zachovat původní historickou podobu a autenticitu. Dominantou paláce je centrální věž s historickými hodinami z roku 1950. Ten nyní prochází kompletní restaurací, které se zhostila rodinná firma L.Hainz s tradicí sahající do roku 1836. Rodinná firma původem z pražských Holešovic v čele s Marianou Nesnídalovou se jako jediná v České republice věnuje výrobě klasických mechanických věžních hodin. Společně s horolezci sundali fachmani firmy ciferníky, ručičky, zvonovinové cimbály i samotný hodinový stroj.

Důraz na zachování původního stavu 

Jemná mechanika, preciznost, tradice a historie. To v sobě uchovává téměř 450 kilový věžní hodinový stroj Průmyslového paláce, který byl na centrální věž nainstalován během první velké rekonstrukce v roce 1950 a nahradil tak původní stroj z 19. století. Jeho délka restaurování zabere firmě L.Hainz přibližně dva až tři měsíce. Společným cílem Prahy i firmy L.Hainz je renovaci hodinového stroje provést s maximálním důrazem na uvedení do původního stavu.

„Během restaurování věžních strojů, jako jsou právě tyto z Průmyslového paláce, je naší prioritou zachovat co nejvíce původních dílů. Vždy volíme variantu restaurování, pokud to stroj samozřejmě umožňuje. Díly měníme v případě, že jsou již hodně opotřebované a není opravdu jiné východisko,“ vysvětluje Mariana Nesnídalová, majitelka firmy L.Hainz, která na renovaci hodinového stroje dohlíží.

Hodinový stroj bude nově natřen na původní hnědou kladívkovou barvu a zbaví se tak modrozelené barvy z roku 1952. Při rekonstrukci v padesátých letech došlo k obměně ciferníků, které se předělaly na skleněné. Firma L.Hainz jim tak vrátí jejich autentickou podobu v plechové formě se zlatými římskými čísly. Originální ručkové strojky firma zrestaurovala a natřela, původní ručičky se vymění za nové tepané lilie, aby ladily k číselníkům. Zvonovinové cimbály, které dohromady váží 360 kg, projdou až pětidenní koupelí v kyselině citronové a zůstanou bez dalších povrchových úprav   pro zachování co nejčistšího zvuku, který se šíří po materiálu.

„U hodinového stroje pro Průmyslový palác jsme rovnali celou hřídel nátahu, jelikož byla křivá a došlo tak k opotřebení a ozubení kola hřídele jicí, které jsme museli vyměnit. Dále se opravovalo uchycení vzduchových brzd. K rekonstrukcím zároveň přistupujeme tak, abychom co nejvíce snížili nároky na jejich následnou údržbu,“ vysvětluje Nesnídalová.

Zachování hodinářské tradice

Hodinářskou firmu L.Hainz založil v nedalekých Holešovicích prapředek paní Nesnídalové, Ludvík Hainz. Během devatenáctého století z ní vznikl jeden z největších výrobců hodin v tehdejším Rakousku-Uhersku. V roce 1949 došlo ke znárodnění firmy a následnému přejmenování na Pragotron. Začátky po revoluci však nebyly pro paní Nesnídalovou jednoduché. Firmu převzala po své mamince v polovině devadesátých let jako již vystudovaná zahradní architektka a hodinářskému řemeslu se tak učila od začátku. Paní Nesnídalová tak dokázala navázat na šestigenerační hodinářskou generaci Hainzů, kterou dále předává svým synům

Po revoluci se firmě L.Hainz vrátila pouze polovina veškerého vybavení. I z toho důvodu nemá firma původní plány k historickému hodinovému stroji Průmyslového paláce. Ty však dle paní Nesnídalové ale nejsou zapotřebí, přibližné datum výroby a původ hodinového stroje poznává společně s ostatními hodináři ve firmě podle typu konstrukce. Svou starostlivostí a péčí o chod stovek věžních a kostelních hodin v České republice tak paní Nesnídalová pokračuje ve stoleté hodinářské tradici. Zakázka na restaurování hodinového stroje pro Průmyslový palác tak pomáhá upevnit rodinnou tradici firmy L.Hainz. V současnosti ve firmě pracuje šest hodinářů a na jejím chodu se podílí také oba synové paní Nesnídalové.

„Po privatizaci dostal firmu zpátky můj dědeček Ludvík, čtvrtý z rodu Hainzů, ale bylo mu už devadesát let. Firmu tak musela rozjet moje maminka, které pomáhal strýc. Já v té době měla už vystudovanou zahradní architekturu a nikdy by mě nenapadlo, že bych se o hodiny starala, natož rodinnou firmu jednou vedla. Původně jsem do firmy nastoupila jako účetní, ale potom mě to řemeslo tak vtáhlo, že jsem se ho chtěla doučit,“ uvádí paní Nesnídalová.

Dominanta Průmyslového paláce

Hodinový stroj se na Průmyslový palác vrátí po dokončení veškerých prací na věži, která byla z Průmyslového paláce sundána pomocí jeřábu 22. června 2022. Přesunuta byla na podpěrnou konstrukci před centrálním vstupem do Průmyslového paláce, kde bude rekonstruována po dobu tří až dvanácti měsíců. Vrácení hodinového stroje na centrální věž nebude lehká operace. Firmě L.Hainz pomohou také dva horolezci. Kostra hodinového stroje se složí následně až na věži, aby nedošlo k případnému posunu některých částí. Pražské Holešovice se tak mohou již brzy opět těšit na pravidelné nostalgické odbíjení cimbálů na věži Průmyslového paláce, při kterém se při troše fantazie mohou v myšlenkách snadno ocitnout na Zemské výstavě v roce 1891.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Průmyslový palác, hodinový stroj, Ludvík Hainz, tradice, rekonstrukce, Praha, Holešovice, Česko, Pragotron, Rakousko-Uhersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodinářská tradice nevymizela, jen se o ni musí pečovat, říká Mariana Nesnídalová, která renovuje unikátní hodinový stroj Průmyslového paláce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.