Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cena pozemků vyhání stále více lidí mimo Prahu

PR článek

Stavební parcely v Česku za poslední rok stouply na hodnotě o 23,2 %. Toto zvýšení se samozřejmě nejvíce týká Prahy a jejího okolí, což je jedním z hlavních důvodů, proč se lidé z hlavního města stále častěji stěhují do vzdálenějších oblastí za jeho hranici. I v okruhu 25 kilometrů kolem Prahy přitom začíná být problém sehnat průměrný pozemek do pěti milionů korun.

Současná situace, za které inflace rekordním tempem vyrostla nad 17 % a úroková sazba ČNB na hodnotu 7 %, nákupu stavebních parcel moc nepřeje. Nicméně vyhlídky na to, že by ceny pozemků začaly klesat, jsou v nedohlednu. „Ceny pozemků setrvale rostou od roku 2010. Na rozdíl od bytů či rodinných domů se jich stagnace či dočasné zlevnění za tuto dobu nikdy nedotkly. A vzhledem k tomu, že jde o nedostatkové zboží, které zkrátka není možné jen tak ‚vyrobit‘, tak je u nich snižování cen značně nepravděpodobné,” vysvětluje Martin Protiva, obchodní ředitel společnosti Ekonomické stavby. Meziročně ceny přitom za první kvartál vzrostly o necelých 24 %, od zmíněného roku 2010 to dělá přes 128 %.

Kvůli rostoucím cenám tak lidé stále častěji hledají vlastní bydlení dále od velkých měst a preferují menší pozemky. „Tradičně jsou nejžádanějším a zároveň nejvhodnějším typem pozemků pro stavbu rodinných domů ty zasíťované o velikosti 700 až 1000 metrů čtverečních. Zatímco v předešlých letech byla poptávka zejména po pozemcích okolo 800 metrů čtverečních, poslední dobou míří požadavek klientů spíše ke spodní hranici uvedeného rozmezí, mnohdy i pod ní,” dodává Protiva.

Za hranice města

Jak ukazují poslední data Českého statistického úřadu, více lidí se nyní stěhuje do Středočeského kraje než do Prahy. Největší zájem je tradičně o okresy Praha-východ a Praha-západ, které se na celkovém středočeském nárůstu podílejí z více než dvou pětin. Z Prahy do okolního kraje loni přišlo o pět tisíc lidí více, než býval tradiční průměr, který se v posledních letech držel kolem dvaceti tisíc lidí. Většina lidí přitom preferuje dojezdovou vzdálenost do 25 kilometrů od Prahy – i tam je ale potřeba si na pozemek připravit několik milionů.

Na výslednou cenu má přitom vliv nejen velikost pozemku, jeho lokalita, občanská vybavenost či dopravní dostupnost. „Svou roli hraje také tvar parcely, jeho svažitost či stavební připravenost – tedy napojení na komunikaci, inženýrské sítě a podobně. S tím souvisí ještě jedna věc, na kterou je potřeba dát si pozor – pokud přípojky nemáte a obec připravuje novou cestu, nebo ji nedávno realizovala, je pravděpodobné, že do povrchu nebude možné pár let zasahovat a přípojky dodělat. To sice nemá vliv na cenu, ale může vám to stavbu protáhnout, či omezit její užívání,” upozorňuje Protiva.

Stanovit průměrný pozemek, a tedy i průměrnou cenu, je celkem komplikované. Jak ale ukazují zkušenosti Ekonomických staveb, zjednodušeně lze říci, že i v okrajovějších částech Prahy se ceny pohybují kolem 20 až 25 tisíc za metr čtvereční – částka za běžný pozemek se tak snadno přehoupne přes 20 milionů. Těsně za hranicí Prahy se poté cenová hladina pohybuje kolem 15 až 20 tisíc za metr čtvereční, takže lze ušetřit kolem 5 milionů. A čím dále od hranic hlavního města, tím je situace pro peněženky přívětivější. V okruhu 15 kilometrů se částka za metr pohybuje v rozmezí 8 až 13 tisíc, v okruhu 25 kilometrů pak mezi 5 až 10 tisíci. V obcích jako Jirny, Veleň, Křenice tak průměrný pozemek vyjde na 7 až 13 milionů. Ve vzdálenějších obcích typu Přišimasy, Louňovice či Nový Vestec se pak částky za pozemek pohybují kolem 4 až 10 milionů. „Obecně přitom platí, že v těchto vzdálenějších částech cenu hodně ovlivňuje přesná lokalita pozemku, a to zejména v rámci dostupnosti příměstské dopravy. Velmi často u klientů pozorujeme také poptávku ve vzdálenějších, převážně větších městech, které mají dobré vlakové spojení do Prahy,” dodává Protiva.

Ohodnoť článek

Štítky ekonomické stavby, reality, bydlení, pozemek, Praha, Česko, metr čtvereční, Česká národní banka, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena pozemků vyhání stále více lidí mimo Prahu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.