Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ruský pacient popsal hrubé chování personálu pražské polikliniky. Ta jeho slova vyvrací

Jednatřicetiletý Rus žijící v Praze se 20. června svěřil na svém facebookovém profilu s incidentem, který se mu měl stát na oddělení ORL na poliklinice Agel v Italské ulici v Praze. Personál se k němu podle jeho slov choval velmi hrubě, používal sprostá slova a navíc mu údajně jedna z pracovnic sdělila, že se tak chová, protože nemá ráda Rusy, Bělorusy ani Ukrajince. Společnost Agel tvrzení pacienta vyvrací. Dotyčný muž, jehož totožnost redakce zná a který od roku 2008 žije v Praze a mluví česky, si přál zůstat v anonymitě, a tak jsme jeho jméno v článku změnili.

„Čekám v čekárně kolem 12:30 na ORL v poliklinice Agel v Italské. Vychází sestřička, kouká na mě a ptá se, co potřebuji. Říkám, že mě k ní před pěti minutami poslala moje praktická lékařka a mám problém s uchem, podávám jí papírek od praktické lékařky s číslem dveří,“ začíná popisovat svůj pohled na incident na facebookovém profilu Dmitry.

Zbytek uživatel na facebookovém profilu podal jako přepis dialogu mezi ním a sestřičkou.

Sestřička: Nee, to ne!

Dmitry: A co byste potřebovala?

S: Co myslíte, že bych po vás chtěla?

D: Kartičku pojištěnce?

S: Ano.

D: (Podávám telefon s fotkou kartičky.)

S: Ježíši, vy to máte v telefonu?

D: Ano.

S: To vám takhle prochází?

D: Ano, všude, stačí jen fotka.

S: Ok, dejte mi to.

D: (Sedím a podávám telefon.)

S: (Řve.) Dej mi tu kartičku k*rva, musíš vstát a podat mi to, nejsi stará bába.

Dmitry popisuje, že v šoku vstává, podává sestřičce svůj telefon a ptá se, jestli opravdu řekla směrem k němu slovo k*rva. Odpovědi od sestřičky se Dmitry údajně nedočká, podle svých slov dál sedí v šoku v prázdné čekárně, zatímco sestřička si odnesla jeho telefon s fotkou kartičky. „Po pár minutách vcházím k lékaři, vevnitř trochu smrdí cigarety. Sestřička se na mě ani nedívá,“ pokračuje pacient v popisu situace.

S: Stát narození?

D: Rusko.

S: Aha. (Sestřička vychází ven.)

Další dění už se podle Dmitryho odehrává u lékařky, která ho podle jeho slov vyšetřuje a předepisuje mu léky. Při odchodu se jí Dmitry údajně zeptal na jméno sestřičky.

Lékařka: Na co to potřebujete?

Dmitry: Chci napsat stížnost.

L: Nedělejte to.

D: Omlouvám se, ale já si takový přistup k sobě nenechám líbit.

L: Nedělejte to, jméno vám neřeknu.

D: Proč?

L: Prostě jsme dneska měli jednoho pacienta horšího než druhého, no a prostě Rusy, Ukrajince a Bělorusy nemáme rádi, prostě tak to je.

D: Prosím?

L: No, my pamatujeme rok 1968 a s tím nic nenaděláte.

D: Já jsem se narodil v roce 1991.

L: No, to jedno, prostě tak to je, nemáme rádi Rusy.

D: To není důvod se mnou tak mluvit, jsem u lékaře.

L: Já to popřu.

D: Prosím?

L: No, já to prostě popřu. Nemáme rádi Rusy, prostě tak to je.

D: Omlouvám se, ale budu muset napsat stížnost i na vás, po tom všem co jste teď řekla.

L: Nedělejte to.

D: Mějte se, na shledanou.

L: Nedělejte to, vidím že jste evidovaný na psychiatrii, (mám ADHD), tak aby to pro vás nebylo kontraproduktivní.

Poté Dmitry podle svých slov v šoku vyšel z ordinace a o několik hodin později se o svůj příběh podělil na facebookovém profilu. Naše redakce s tvrzením pacienta konfrontovala přímo společnost Agel.

„O dotyčném incidentu víme a aktivně jej řešíme,“ říká mluvčí Agelu

„O dotyčném incidentu víme a aktivně jej řešíme. Na začátek je třeba zdůraznit, že ošetřující personál jeho průběh vnímal zcela odlišně od pohledu, který dotyčný popsal na svých sociálních sítích. Naši zaměstnanci komunikaci pacienta vnímali z jeho strany jako emočně velmi vypjatou a z tohoto důvodu možná došlo k nedorozumění. Odmítáme ale, že by personál pacientovi tykal či použil jím popsané invektivy,“ odpověděl naší redakci tiskový mluvčí společnosti Agel Adam Knesl.

Dotyčný pacient naší redakci sdělil, že stížnost na chování personálu polikliniky skutečně poslal, což potvrdil i mluvčí Agelu. „Oficiální stížnost od pacienta jsme obdrželi a v zákonné lhůtě na ni odpovíme. Do té doby za nás bohužel není možné údajný incident probírat v médiích ani na sociálních sítích. Také konstatujeme, že pacientovi se dostalo řádného vyšetření, péče i vysvětlení zdravotního stavu. Lékařské tajemství nám neumožňuje sdílet s médii všechny relevantní informace, což věříme, chápete,“ vysvětlil Knesl.

„Chtěl bych dosáhnout hlavně toho, aby se něco podobného nestalo ostatním,“ vysvětluje pacient

Pacientovi nabídla právní pomoc nezisková organizace In Iustitia, která se podle informací na svých webových stránkách zabývá zajištováním sociálních služeb, právních informací a zastupování osobám dotčeným předsudečným násilím a prevence předsudečného násilí a projevů nesnášenlivosti. „Urgoval jsem Agel, jestli by mi mohli odpovědět na tu mou poslanou stížnost, protože jsem zatím nedostal ani potvrzení o přijetí,“ řekl naší redakci pacient.

„V nejlepším případě bych chtěl dosáhnout hlavně toho, aby se něco podobného nestalo ostatním lidem. Jestli za to někdo bude potrestaný, nebo ne, to je mi vlastně jedno,“ řekl pro naši redakci pacient.

Na dotaz, jak plánuje Agel zajistit, aby se toto případné jednání personálu znovu neopakovalo, Knesl odpověděl: „Z nedávného průzkumu mezi 500 našimi pacienty mimo jiné vyplynulo, že služby a chování našeho personálu hodnotí na výbornou. Na případné události s ošetřujícím personálem jsme se v dotaznících ptali. Pro tyto případy máme stanovené postupy a veškeré stížnosti a jiné události transparentně řešíme s oběma stranami. A nejinak tomu bude v tomto případě.“

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Agel

Štítky recepce, incident, Poliklinika Agel, Italská, Praha, pacient, Agel, facebookový profil, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Červenka

Denis Shekhanin je jméno toho "tajemného" a jeho FB profil vypadá minimálně dost zvláštně.

Středa, 24. srpna 2022, 15:54Odpovědět

Iuriý Cujba

To je lež, bydlím, tu skoro dvacet let, ne kdi se to nestalo,

Čtvrtek, 18. srpna 2022, 23:29Odpovědět

Albina Validova

Jsem z Ruska, bydlím v ČR 9 let. Moje zkušenosti se sestřičkami a praktickým lékařem z Agelu taky nejsou moc dobré, byli nepříjemné, ale nic extra hrozného jsem nezažila. Doktorka na urologii se chovala s úctou. Doktorka na dermatologii ve VIP oddělení byla úžasná, nejmilejší ze všech, koho jsem v poliklinice potkala.

Čtvrtek, 18. srpna 2022, 12:16Odpovědět

Melánie Hiralová

Ta nenávist která je v nás stále účelově živena, je něco opravdu nechutného a snad jen idioti na to skáčou. To má totiž odvádět pozornost lidí od dalších věcí, které tu naše vláda nezvládá a uvrhá nás do naprosté bídy. Lidi bychom měli dělit na charakterní, slušné a čestné a na zmetky a vyžírky. To že je národností Rus neopravňuje nějakou pipinu např. KaYa urážet všechny Rusy a vyhazovat je ze země, ve které řádně žijí a platí daně. Rusko je velký národ, dalo světu plno úžasných lidí jako Dostojevského, Čajkovského a další a jen pitomci chtějí i toto zakazovat a bojkotovat. Já jsem hrdá Češka, ale nenechám se manipulovat dnešní politickou "elitou" k nenávisti k různým národům. A nikdy nezapomenu, kolik jich tady pro naši svobodu položilo život. Také ale i nezapomenu okupaci v roce 1968 Varšavskou smlouvou, která proběhla se souhlasem Západu. Tolikrát nás zradili a zase jim lezeme do zadku.....

Středa, 17. srpna 2022, 10:13Odpovědět

Blanka Košeljová

Ka Ya - přeji z celého srdce setkání s takovými neprofesionály. Víc si ani nezasloužíte.

Středa, 17. srpna 2022, 07:57Odpovědět

Ka Ya

Paní Popelkova, když máte tak ráda Rusy, táhněte do Ruska též. Personálu gratuluji, jsem stejného názoru. Pokud se tu ruskému pacientovi nelíbí, ať sbalí čemodan a fofrem táhne za Putinem. Je to verbež, na chování drzých Rusů si stěžuje celý civilizovaný svět.

Středa, 17. srpna 2022, 06:50Odpovědět

Monika Popelkova

Doktor by měl dostat pokutu 10.000,- a stejně tak sestra. Příště se budou chovat jako lidi. Nikdo je v nemocnici nedrží, můžou vzít metlu a vyrazit do ulic.

Úterý, 16. srpna 2022, 19:10Odpovědět

Roman Šnajdr

Každý rus by si měl velmi rozmyslet, zda se svou státní příslušností a historickou i současnou politikou ruska chce žít v Česku. Nejsou tu vítáni a jsou to potenciální nepřátelé státu. A když si myslí, že fotka kartičky mu stačí, ať to zkouší v ruské poliklinice.

Úterý, 16. srpna 2022, 11:24Odpovědět

Pavel Pokorny

Pacient se má prokázat kartičkou, a ne nějakou fotografií. Pochybuji, že policii by stačilo foto občanky, jde třeba i o ochranné znaky, které na foto nejsou. Podle mě cizinci někdy používají půjčené kartičky pojišťoven, protože nemají české pojištění, lidé se občas prokazují neplatnou průkazkou. Podle mě ten Rus komunikoval špatně a nestandardně, a protože neměl průkazku, neměl být ošetřen

Úterý, 16. srpna 2022, 10:02Odpovědět

Blanka Košeljová

Věřím, že situace odpovídá popisu pacienta. Dnes jsou bohužel lidé zblblí masírkou veškerých medií a chovají se nevhodně. Chtěla jsem napsat, jako zvířata, ale zvířata se takto špatně nechovají.

Úterý, 16. srpna 2022, 08:14Odpovědět

Ruský pacient popsal hrubé chování personálu pražské polikliniky. Ta jeho slova vyvrací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.