Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dělníci odkryli při opravě rotundy v centru Prahy unikátní nález

Pracovníci objevili při opravách rotundy Nalezení svatého Kříže v Praze 1 velmi dobře zachované opukové pláty původní krytiny. Podle odborníků jde o nečekaný a velmi cenný nález. V těchto dnech pokračují badatelské práce, po kterých bude objev ponechán na místě a zakryt novou krytinou. Nález je významný hlavně z toho důvodu, že nabídne možnost poznat historické stavební postupy a využívání stavebních materiálů.

Nález poslouží památkářům

„Objev je krásným důkazem toho, že nám Praha ani dosud nevydala všechna tajemství. Zároveň mám radost, že stavebníci při obnově rotundy postupovali natolik citlivě, že nález poslouží i památkářům,“ uvedl v tiskové zprávě radní pro oblast správy majetku Jan Chabr (TOP 09).

Cílem opravy zastřešení rotundy Nalezení svatého Kříže, je výměna stávající skladby prejzové krytiny, provedení rozšířeného restaurátorského průzkumu, oprava interiérové omítky, provedení oplechování, výmalba nebo například i restaurování kamenných prvků hlavní římsy a stávajícího zasklení ve vrcholu kupole hlavni lodi.

Kaple Nalezení sv. Kříže stojící na rohu ulic Konviktská a Karoliny Světlé v Praze 1 je jednou z nejstarších dochovaných církevních staveb na území metropole. Románská stavba pochází z první poloviny 12. století.

Objev takového rozměru je unikátní

Pracovníci odstranili prejzovou krytinu a druhotné novodobé nánosy malty na zvonici i na střeše samotné rotundy, pod kterými byla nečekaně nalezena plošně dochovaná původní kamenná krytina. Tu tvoří krásně zachované obdélníkové opukové pláty.

Objev tohoto rozměru je zcela unikátní, neboť opuková krytina nebyla historicky celoplošně odstraněna, ale byla překrývána mladšími vrstvami. Hotovo by mělo být na podzim, náklady na rekonstrukci činí 6,3 milionu korun s DPH.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha.eu

Štítky opravy, rekonstrukce, rotunda, Praha, oprava, Svatý Kříž, Jan Chabr, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dělníci odkryli při opravě rotundy v centru Prahy unikátní nález  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.