Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nové byty v Praze meziročně zdražily o pětinu, prodeje se propadly

Průměrná cena nového bytu v Praze o velikosti 55 metrů čtverečních meziročně vzrostla o 22 procent na 142.740 korun za metr čtvereční. Za první pololetí letošního roku se v hlavním městě prodalo 1540 nových bytů, což je takřka třikrát méně než loni, sdělila developerská společnost Ekospol. Podle její analýzy jsou tak letos prodeje nejhorší za 15 let, kdy je firma monitoruje.

Meziroční zdražení skoro o čtvrtinu podle Ekospolu znamená, že nový průměrný byt vyjde na 7,85 milionu korun. To je skoro o milion a půl více než před dvanácti měsíci. Mezičtvrtletně byty zdražily o 5,6 procenta - vzorový byt je na konci června dražší o 414 tisíc korun než na konci března, vyplývá z dat společnosti.

„Zásadním faktorem, který žene ceny nových bytů vzhůru, jsou neustále zdražující stavební práce a materiál. Výrazně zdražují také pozemky, kterých je v Praze kvůli zastaralému a neaktualizovanému územnímu plánu extrémní nedostatek. Deset procent k ceně navíc musí kupující připočítat také kvůli průtahům při povolování stavby, které se ani po loňském přijetí nového stavebního zákona neurychlilo. Vliv této legislativy se totiž nestačil projevit," řekl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Loňský vysoký zájem o byty letos podle Ekospolu vystřídal propad. Před rokem se v prvním pololetí v metropoli prodalo 4330 bytů, letos 1540. Důvodem jsou hlavně rostoucí hypotéky, tvrdí firma. „Jsou takřka nedostupné. Dříve bývalo kupujících, kteří nový byt financují prostřednictvím hypotéky, kolem 50 procent, letos jejich podíl klesl až na 20 procent. Zbytek klientů tvoří ti, kteří si byt pořizují za vlastní peníze většinou jako ochranu před vysokou inflací," uvedl Korec.

Ani přes propad prodejů Korec neočekává výraznější zlevňování bytů. Přetrvávající zdražování stavebních prací a materiálu v řádu desítek procent podle něj ani žádný prostor pro výraznější slevy nedává. Žádný investor nebude chtít jít do ztráty, raději prodej dočasně pozastaví, řekl šéf Ekospolu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ekospol

Štítky prodej, byty, zdražení, pokles, výstavba, Praha, Ekospol, Evžen Korec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové byty v Praze meziročně zdražily o pětinu, prodeje se propadly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.