Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Věra Čáslavská je nově čestnou občankou Prahy 8

Zastupitelé městské části Prahy 8 tento týden schválili udělení čestného občanství čtyřem osobnostem. Je mezi nimi i olympionička Věra Čáslavská, která se narodila a vyrůstala v Karlíně. Dalšími čestnými občany pro letošní rok jsou Eva Foglová, Jaroslav Čvančara a Josef Zumr.

Čáslavská se narodila a vyrůstala v Karlíně

Praha 8 uděluje čestná občanství každoročně. Mezi předchozími oceněnými jsou například divadelník a zakladatel divadla Archa Ondřej Hrab, František Suchý, který se za druhé světové války zasloužil o dokumentaci osudů řady českých vlastenců popravených nacisty, nebo boxer Rostislav Osička.

Sedminásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastice Věra Čáslavská zanechala stopu v historii také tím, že se nebála postavit se komunistickému režimu. V roce 1968 totiž stejně jako například manželé Zátopkovi podepsala manifest Dva tisíce slov.

VIDEO: Děvče z Karlína, které se nebálo postavit komunistům. Věra Čáslavská má v Praze pamětní desku

Věra Čáslavská má v Praze novou pamětní desku. Dnes ji odhalili na jejím rodném domě v Sokolovské ulici v Karlíně. Slavnostní odhalení iniciátoři naplánovali na den, kdy si připomínáme nedožité osmdesáté narozeniny nejstatečnější české gymnastky,...

Udělení Čáslavské čestné občanství in memoriam odsouhlasili zastupitelé jednohlasně. „Narodila se a vyrůstala v Karlíně. S Karlínem se pojí i její sportovní začátky. Letos si navíc připomínáme 80 let od jejího narození. Při této příležitosti jsme také na jejím rodném domě v Sokolovské ulici v Karlíně odhalili pamětní desku a myslím si, že ocenění čestný občan městské části si jednoznačně zaslouží,“ vysvětlil v tiskové zprávě starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

Čáslavská je už od roku 2017 čestnou občankou Prahy 6, její jméno nese i základní škola na Petřinách. Pamětní deska byla na fasádě jejího rodného domu v Sokolovské ulici slavnostně odhalena letos na začátku května. 

Pedagožka, spisovatel a filozof

Mezi novými čestnými občany městské části je také Eva Foglová, dlouholetá pedagožka, cvičitelka a organizátorka v Sokole Libeň. Ve svých hodinách propagovala moderní gymnastiku, džezgymnastiku a jógu, jejími kurzy prošly za desítky let svěřenkyně všech generací.

Jaroslav Čvančara, který čestné občanství také získal, je český spisovatel, publicista, pedagog, badatel a hudebník. „Jde o badatele, který se věnuje problematice atentátu na Heydricha a souvisejícím otázkám atentátu na Reinharda Heydricha a souvisejícím otázkám (český protinacistický odboj, heydrichiáda, vyhlazení Lidic, operace Anthropoid a podobně), o kterém vydal již tři publikace,“ uvedl tiskový mluvčí Prahy 8 Martin Šalek ve zprávě pro novináře. V současné době působí Čvančara jako badatel v Ústavu pro studium totalitních režimů, kde se věnuje zkoumání československého domácího a zahraničního odboje.

Čtvrtým oceněným se stal filozof, historik a literární vědec Josef Zumr. Krátce po studiích nastoupil do Československé akademii věd, kde se zabýval filozofií. Za normalizace byl propuštěn a živil se překladem, po sametové revoluci se vrátil zpátky. Je členem mezinárodního sdružení filozofů, přispívá do řady časopisů. Zabývá se vývojem revolučního demokratismu 19. století a také estetikou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Statutární město Liberec

Štítky čestné občanství, Věra Čáslavská, sport, olympionička, Praha, Karlín, Jaroslav Čvančara, městská část, Josef Zumr, druhá světová válka, František Suchý, Rostislav Osička, Divadlo Archa, Reinhard Heydrich, Ondřej Gros

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věra Čáslavská je nově čestnou občankou Prahy 8  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.