Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Motivace pro uprchlíky, aby směřovali jinam než do přeplněné Prahy. Hřib s premiérem se na tom shodli

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se v pátek na schůzce týkající se uprchlické krize s premiérem Petrem Fialou (ODS) domluvili, že vznikne soubor opatření, která budou motivovat uprchlíky k přesunu do méně vytížených obcí. Rovněž vznikne koordinační mechanismus, podle kterého se samotný přesun uskuteční. Novinářům to v pátek po jednání řekl Hřib. Vedení Prahy si dlouhodobě stěžuje na přetíženost a nedostatek kapacit. Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) ve Vysočanech, které odbavilo od začátku války na Ukrajině 99.881 uprchlíků, proto město uzavřelo.

Vznikne nový koordinační mechanismu

Vysvětlili jsme panu premiérovi situaci z pohledu samosprávy. Myslím si, že se naše vidění situace a porozumění vzájemné přiblížilo. Potom jsme řešili dva požadavky, se kterými jsme tam šli. Za prvé, aby vznikl soubor ´motivátorů´, nebo opatření, která budou sloužit k přesvědčení uprchlíků k tomu, aby se přesunuli do míst, kde se o ně umí lépe postarat," řekl Hřib.

Druhým tématem bylo, že vznikne koordinační mechanismus, jak samotný přesun uprchlíků zrealizovat. Na tom bude vláda, potažmo ministerstvo vnitra spolupracovat se zástupci samospráv, jejichž obce či města by měly být cílovým místem, což bude vyžadovat IT systém a podporu. „Tady to vnímám, že míč je na straně státu, bylo řečeno, že vláda bude řešit to, jak by měl vzniknout ten koordinační mechanismus spolu s tím IT systémem," řekl Hřib.

Nemá smysl registrovat uprchlíky v místě, kde se o ně nemůžeme postarat

Hřib v uplynulých měsících vyzval vládu, aby snížila uprchlíkům dávky v přetížených krajích, což by je motivovalo se přesunout do méně zatížených krajů. Dnes dostal právní rozbor, ve kterém je uvedeno, proč to nelze. Dokument nyní prostudují magistrátní právníci a město následně začne hledat způsoby, jak uprchlíky motivovat. „Tak, aby z těch čtyř stránek důvodů, proč něco nejde, se staly čtyři stránky způsobů, jak se to bude řešit," řekl.

Město uzavřelo KACPU tento týden v noci ze středy na čtvrtek. V tuto chvíli nedává smysl registrovat uprchlíky v místě, kde se o ně neumíme postarat. Vytvářeli bychom za státní peníze problém, který bychom za státní peníze museli řešit," řekl Hřib. Situace před KACPU je podle Hřiba klidná a přes den tam ve čtvrtek přišlo asi třicet uprchlíků. Klid je prý rovněž ve stanových městečkách pro romské uprchlíky z Ukrajiny v Malešicích a Troji.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Ukrajina, uprchlíci, migrace, Praha, uprchlík, Zdeněk Hřib, ruská invaze na Ukrajinu, Petr Fiala, ODS, Česká pirátská strana, Vysočany, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motivace pro uprchlíky, aby směřovali jinam než do přeplněné Prahy. Hřib s premiérem se na tom shodli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.