Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

U Prahy se vyskytla supercela. Meteorologové varují před silnými bouřkami s kroupami

Meteorologové varují před silnými bouřkami. Jejich varování platí pro většinu republiky do dnešní osmé hodiny večerní. Odborníci očekávají výskyt silných bouřek s nárazy větru o rychlosti kolem 20 metrů za sekundu, v menší míře se mohou vyskytovat kroupy a přívalové srážky. Meteorologové informovali o výskytu menší supercely západně od Prahy.

Objevit by se mohl také přívalový dešť, který by mohl ojediněle vést k rozvodnění malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a podobně. Nárazy větru pak mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou podle odborníků představovat také kroupy a blesky.

„Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ píší meteorologové na webu.

Na západ od Prahy došlo k takzvanému splittingu, tedy rozdělení bouřkových buněk. „To potvrzuje výskyt slabší (mini)supercely. Dle radarových snímků nemůžeme vyloučit menší kroupy, případně vrstvu malých krup a lokální nárazy větru,“ napsali meteorologové na twitteru a doplnili, že následně výskyt supercely potvrdila radarová data.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Greg Lundeen, Public domain, via Wikimedia Commons

Štítky počasí, varování, bouřky, Praha, bouřka, kroupy, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Prahy se vyskytla supercela. Meteorologové varují před silnými bouřkami s kroupami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.