Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Praha představila Metropolitní plán. Veřejnost jej může připomínkovat do konce června

V Centru architektury a městského plánování v Praze je k vidění nová výstava s názvem To je Plán!, která představuje upravený návrh Metropolitního plánu k veřejnému projednání. Metropolitní plán určuje, jak se bude město v následujících deseti až dvaceti letech rozvíjet. Kritici Metropolitnímu plánu vyčítají rozvolnění podmínek pro developery, veřejnost může Metropolitní plán připomínkovat online, ale i osobně přímo v Centru architektury a městského plánování.

„Plán chrání to, co je v našem městě cenné a co si přejeme zachovat“

Jak se v následujících deseti až dvaceti letech promění Praha? Kde se bude moci stavět, a kde ne? Kde vznikne nový park? Kudy povede nová silnice nebo cyklostezka? Kde mají být školy, školky a nemocnice? O tom rozhodne nový územní plán s názvem Metropolitní plán. Jeho podobu v úterý zveřejnilo vedení hlavního města.

K čemu Metropolitní plán slouží? „Chrání to, co je v našem městě cenné a co si přejeme zachovat. Třeba parky na sídlištích, výhledy na pražská panoramata nebo jedinečný charakter městských čtvrtí. Prostě aby se nestalo, že Žižkov už nebude vypadat jako Žižkov. Nebo že vám před domem vykácejí stromy a postaví před oknem mrakodrap. To nový Plán nedovolí,“ vysvětlil na sociálních sítích primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

„Dnes jsme konečně ve fázi, kdy můžeme tuto verzi ukázat široké veřejnosti. Abyste měli možnost si ji co nejlépe nastudovat, připravili jsme pro vás několik doprovodných akcí, informační kontejnery, komentované prohlídky, výstavu v CAMPu, kde budou k dispozici odborníci připraveni vše vysvětlit,“ uvedl na Facebooku náměstek primátora pro oblast územního rozvoje a územního plánu Petr Hlaváček (STAN).

Metropolitní plán si zájemci mohou prohlédnout v interaktivní aplikaci.

Připomínkování je možné osobně i online

Rozhodnutí o pořízení Metropolitního plánu padlo před deseti lety, od té doby se k němu vyjadřují městské části, spolky, ale i veřejnost. „Kombinace parametrické regulace s územními studiemi, které může zadat město nebo taky developer rozhodně nejsou zárukou kvalitního a předvídatelného rozvoje území. Institut plánování a rozvoje Metropolitní plán zpracovává už skoro deset let a o potřebnosti regulačních plánů se mluví už od začátku, mohly tedy už být dávno zpracované a vydané ihned po Metropolitním plánu. Bohužel to vypadá, že jsme deset let promarnili a že se Praha vydává opačným směrem než vyspělá evropská města, která si pečlivě hlídají svůj rozvoj poměrně přísnou, a především právně jednoznačnou a předvídatelnou regulací,” uvedla ve zprávě pro novináře odbornice na územní rozvoj Anna Vinklárková z neziskové organizace Arnika, která je jedním z hlavních kritiků Metropolitního plánu.

Kritici Metropolitnímu plánu vyčítají rozvolnění podmínek pro developery a údajný právně nejednoznačný způsob regulace, proto může podobu Metropolitního plánu až do konce června připomínkovat veřejnost. „Metropolitní plán má sloužit všem. Proto také fandíme co největšímu zapojení všech občanů k jeho připomínkování. Do toho se můžete vrhnout jednoduše online přes Portál Pražana,“ doplnil primátor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Institut plánování a rozvoje Prahy - IPR

Štítky Metropolitní plán, plánování, připomínky, Praha, developer, regulace, Zdeněk Hřib, architektura, Petr Hlaváček, Žižkov, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha představila Metropolitní plán. Veřejnost jej může připomínkovat do konce června  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.