Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Velikonoční pondělí vylákalo do centra Prahy tisíce lidí

Příjemné počasí dnes dopoledne vylákalo do centra Prahy mnoho lidí. V ulicích byly jak hloučky zahraničních turistů, tak lidé z Česka, kteří vyrazili na procházku, na jídlo či kávu. Mnozí seděli, byť v bundách, na venkovních zahrádkách. Velikonoční pondělí letos poprvé po dvou letech neomezují opatření proti koronaviru. Před rokem platil v Česku přes Velikonoce kvůli pandemii koronaviru nouzový stav, lidé nesměli bez závažného důvodu ani překračovat hranice svého okresu.

Rušno bylo na Staromáku i Václaváku

Václavským náměstím během dopoledne většina lidí pouze procházela. Nabídku stánků na tamních velikonočních trzích, většinou jídlo či dekorace, si prohlíželo jen několik cizinců. Ve spodní části náměstí nicméně restaurační zahrádky zaplnily desítky lidí a dost jich prošlo také přilehlou ulicí Na Můstku. Část turistů, zřejmě končících své velikonoční pobyty v Česku, s sebou táhla kufry na kolečkách. Většina lidí však vyrazila do ulic „nalehko".

Výrazně rušněji bylo na Staroměstském náměstí. Někteří návštěvníci či obyvatelé Prahy sice postávali u stánků tamních trhů, většina lidí si však povídala v hloučcích opodál, nebo si fotili selfies, památky a velikonoční dekoraci na náměstí. Pár skupin turistů naslouchalo výkladu průvodců, další desítky lidí vyčkávali před orlojem.

Bez malování by mě nebavil svět, říká pětasedmdesátiletá Helena, která dvacet let zdobí kraslice

„Toto bych chtěla umět.“ A tak nakoupila vše potřebné a začala se učit malovat kraslice. Řeč je o paní Heleně, které je úctyhodných 75 let a bravurně, i přes svá zdravotní omezení, ovládá zdobení vyfouknutých vajíček. Narazila jsem na ni náhodou,...

Kapela na Karlově mostě a brunch v centru

Nedaleké Mariánské náměstí, kde stojí také několik velikonočních stánků, bylo takřka liduprázdné. Živo bylo až na Karlově mostě a v Mostecké ulici, kudy před polednem procházely stovky lidí, jak z Česka, tak ze zahraničí. Na mostě také vyhrávala malá kapela.

Na Malostranském náměstí i v přilehlých ulicích se na zahrádkách slunily další desítky lidí. Bylo poznat, že lidé často vyrazili na pozdní snídani či brzký oběd. I tady však bylo patrné, že část z nich už Prahu opouští. Lidé také využili volna a pěkného počasí k tomu, aby vyrazili na procházku do Petřínských sadů, do parku na Kampě nebo na Střelecký ostrov. V některých malostranských uličkách však člověk nenarazil téměř na nikoho a běžný provoz byl i na mostě Legií a na Národní třídě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 2

Štítky zábava, folklor, víra, Velikonoce, Praha, Velikonoční pondělí, Česko, pandemie covidu-19, Staroměstské náměstí, Václavské náměstí, Karlův most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoční pondělí vylákalo do centra Prahy tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.