Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Praha bude mít na Nový rok ohňostrojovou i audiovizuální show. Na první se složili lidé, druhou platí město

Praha letos zažije zvláštní situaci. Magistrát se rozhodl nepokračovat v tradici novoročního ohňostroje a místo toho zvolil k přírodě a především zvířatům šetrnější variantu - audivizuální show promítanou na budovu Národního muzea. Jenže řada Pražanů proti tomuto rozhodnutí protestovala a na základě iniciativy spolku Ohňostroj pro Prahu vznikla sbírka. Ta byla nakonec úspěšná a centrum Prahy se i díky povolení městské části Praha 2 nebe nad Vyšehradem opravdu rozsvítí ohnivá show, a to přesně čtvrthodinku před videomappingem v centru.

Ne všichni Pražané ohňostroj vítají, říká město

Plán neuskutečnit novoroční ohňostroj avizoval pražský magistrát již letos v srpnu„Novoroční ohňostroj je pro mnohé zajímavá podívaná. Ne všichni obyvatelé naší metropole ale tuto zábavu vítají s nadšením. Obzvlášť bychom měli myslet na malé děti, starší osoby a zvířata," uvedl tehdy předseda klubu zastupitelů Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil.

Ohňostroj nahradí audiovizuální show s názvem My, praha. Pro hlavní město ji za 2 miliony korun vyrobila společnost Art4 Promotion. Videomapping bude rozdělen na sedm obrazů a bude trvat 10 minut. Promítán bude 1. ledna na budovu Národního muzea a to hned třikrát, vždy po hodinovém intervalu. První promítání bude k vidění v 18:15, druhé v 19:15 a třetí ve 20:15.

Zrušení ohňostroje nic nevyřeší, oponuje spolek

Proti rozhodnutí města se však ohradil spolek Ohňostroj pro Prahu. „Rušení novoročních ohňostrojů bez náhrady, případně nahrazovaných videomappingem je rozhodnutí, které na životní prostředí a klid lidí i zvířat nebude mít žádný efekt," stojí ve vyjádření spolku. 

Podle spolku nemůže videomapping velikostí své produkce na jednom místě sjednotit stejný počet lidí jako ohňostroj a ani není možné jej efektivně fotografovat a sledovat z větších vzdáleností.

Zároveň se ale spolek vymezuje proti amatérskému odpalování rachejtlí. „ Šíříme osvětu o pyrotechnice kampaní #NEBUDUSTŘÍLET, čímž se chceme pokusit o to, co si od rušení ohňostrojů města slibují: uklidnění situace okolo pyrotechniky," dodávají.

Na ohňostroj se lidé složili. Spolek spolupracuje s ohňotvůrci

Na internetu proto spustili sbírku a byli úspěšní. Do 15. prosince vybrali od lidí přes 250 tisíc korun. Záštitu konání ohňostroje pak dala Praha 2, která poskytla i místo pro odpaliště - bastion mezi parkem Folimanka a Ztracenka u Vyšehradu.

Spolek přitom na tvorbě ohňostroje spolupracovals realizátory pěti posledních novoročních ohňostrojů v Praze. „Jsme rádi, že jsme spolupráci navázali, protože tak máme k dispozici neuvěřitelné know-how, a i díky tomu jsme dokázali celý projekt dotáhnout před zdárný konec,“ ocenil předseda spolku Jan Šaršoun.

Odpalování ohňostroje s názvem Praha božská začne 1. ledna v 18 hodin a organizátoři doporučují jako ideální pozorovací místo piazzetu před Kongresovým centrem nebo hradby Vyšehradu. „Nedaleko vzdálený Nuselský most kvůli bezpečnosti nedoporučujeme jako sledovací místo," varují organizátoři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ohňostroj, Praha, videomapping, audiovizuální show, Národní muzeum, magistrát, Vyšehrad, Pražský magistrát, Jiří Pospíšil, TOP 09, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha bude mít na Nový rok ohňostrojovou i audiovizuální show. Na první se složili lidé, druhou platí město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.