Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do Prahy ráno dorazil další vlak s uprchlíky. Další vyjel večer

Do Prahy dnes ráno dorazil další humanitární vlak s 589 uprchlíky z Ukrajiny. Řekla to mluvčí Českých drah (ČD) Vanda Rajnochová. Další, už šestý speciální vlak ČD vyjel z ukrajinského Čopu do Česka dnes odpoledne a v noci jím dorazí skoro 700 uprchlíků. Předtím dráhy vypravily do Čopu celkem pět humanitárních vlaků, kterými do Česka přijelo přibližně 2800 uprchlíků. Humanitární vlaky vysílá i RegioJet, stoupá také obsazenost pravidelných spojů ze zahraničí.

Šestý vlak z Bohumína vezl podle Rajnochové na Ukrajinu humanitární pomoc v podobě potravin, nápojů, hygienických potřeb, dek, spacáků a dalších věcí. Tyto suroviny a materiál budou předány potřebným na Ukrajině. Další část věcí podle mluvčí zůstává ve vlaku a je k dispozici uprchlíkům na cestu do Česka. Jde například o předplacené SIM karty, power banky, trvanlivé pečivo, vodu, hygienické potřeby a další.

Z Čopu odjel šestý humanitární vlak dnes zhruba v 16:00 a ve 22:45 by měl přijet do Ostravy. Poté bude vlak zastavovat ještě v Olomouci a Pardubicích a do cílové stanice v Plzni dorazí přibližně v neděli v 05:30. „Na palubě vlaku je dnes 684 žen, dětí a seniorů, které vezeme do bezpečí,“ sdělily ČD na twitteru.

Do pátku se v Česku ohlásilo cizinecké policii 38 505 Ukrajinců. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) bylo podle odhadů v Česku před víkendem přes 50 tisíc uprchlíků z Ukrajiny.

Mezi Čopem a Prahou nyní jezdí kyvadlově dvě desetivozové soupravy ČD, každá má maximální kapacitu přibližně 700 lidí. Vlaky dosud podle dopravce přepravily desítky tun humanitární pomoci. Dráhy k tomu vyčlenily na 63 tuzemských nádražích také místa, kam mohou nosit lidé potřebné věci. Zpátky pak veze uprchlíky z Ukrajiny. České dráhy zatím jako humanitární vlak vypravily sedm spojů, další budou následovat v příštích dnech.

Humanitární vlakový most připravil také RegioJet ve spolupráci s nákladními dopravci. Vlaky jezdí od úterý mezi Prahou a polským městem Přemyšl u ukrajinských hranic. Vlak zatím absolvoval dvě cesty v obou směrech. Podle provozního manažera RegioJetu Jiřího Jahelky jimi zatím do pátku cestovalo kolem 1000 uprchlíků. Volné kapacity nabídli pro převoz humanitární pomoci a dopravu uprchlíků i další dopravci.

Velký počet uprchlíků cestuje do Česka i spoji pravidelných linek - ať už z Polska, Maďarska či Slovenska. „Jejich využití během uplynulých dní stoupl zhruba na čtyřnásobek. V posledních dnech využívá služeb pravidelných vlaků kolem 2000 osob denně,“ uvedl v pátek mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Ukrajinci podle něj tyto vlaky využívají i k přestupům do dalších vlaků směřujících do Německa a dalších okolních zemí.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České dráhy

Štítky Ukrajina, Rusko, železnice, sociální, boje, Praha, uprchlík, České dráhy, Česko, Čop, RegioJet, humanitární pomoc, Bohumín, Vít Rakušan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Prahy ráno dorazil další vlak s uprchlíky. Další vyjel večer  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.