Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Společná jídelna nebo sociální zázemí. V Praze by mohlo do dvou let vzniknout komunitní bydlení

Developeři chtějí v Praze rozjet koncept komunitního bydlení neboli budovy s malometrážními byty, jejichž obyvatelé mezi sebou sdílejí například sociální zázemí a kuchyň. O záměru před nedávnem informovaly Hospodářské noviny, které vyzpovídaly majitele firmy Acord Invest, která s komunitním bydlením přichází.

Acord Invest není v Praze nějakým nováčkem. V současnosti se zaměřuje na rekonstrukci historických budov v centru hlavního města. Do roku 2021 plánuje rozšířit portfolio o komunitní bydlení, které by mělo být finančně dostupné pro ty, kteří na běžný byt nedosáhnou.

„Už připravujeme takové projekty v Praze. Spolupracujeme s partnery, kteří podobné bydlení už stavěli v zahraničí. V podobných domech fungují například velké jídelny, prádelny,“ řekl Hospodářským novinám majitel společnosti Serge Mayer a dodal: „Společné vybavení v těchto nemovitostech bude nakonec lepší než to, co si dnes lidé kupují k sobě domů. Do menšího bytu byste si nekoupil například běžecký pás. V tomto případě bude dostupný všem v domě. V suterénu bude třeba myčka na kola.“

První komunitní bydlení by mělo být představeno za rok a půl na Praze 1, kde má developer vytipováno několik objektů. „Vytváříme portfolio domů, které budou určené výhradně k pronájmu. Ale nejméně na jeden rok. Příští rok chceme začít rekonstruovat sedm domů a některé z nich budou s byty k pronájmu,“ uzavřel majitel společnosti Acord Invest v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

V současné době je komunitní bydlení nejvíce rozšířeno v Německu, v Rakousku a ve Švýcarsku.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky Praha, komunitní bydlení, developer, Acord Invest, Hospodářské noviny, dům, Německo, Švýcarsko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společná jídelna nebo sociální zázemí. V Praze by mohlo do dvou let vzniknout komunitní bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.