Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sjezdovky máme i za humny. Podívejte se, kde se dá kolem Prahy lyžovat

Po téměř jarním silvestru to vypadá, že se do České republiky vrátila zima. Jestli si chcete sníh a mráz ještě pořádně užít, není lepší místo než sjezdovka. Připravili jsme pro vás přehled skiareálů, do kterých se z Prahy dostanete za chvilku.

Po práci na lyže do Chotouně

Nejbližší sjezdovku najdete hned dvacet minut za Prahou, a to ve vesničce Chotouň. Leží asi kilometr od Jílového u Prahy a na odpolední lyžování s dětmi je úplně ideální. Areál nabízí dvě pomy, jednu rychlejší a jednu pomalejší. Malí začínající lyžaři mohou využít dětský pohyblivý koberec na cvičné sjezdovce nebo školu lyží i snowboardu.

Momentálně je v Chotouni 60 až 80 centimetrů sněhu a v provozu jsou všechny tři vleky. Skiareál má online webkameru, přes kterou můžete zkontrolovat počasí i počet lyžařů, než do Chotouně vyrazíte. V provozu je až do devíti hodin večer, takže si můžete zajet na lyže klidně i po práci. O oblibě Chotouně svědčí i to, že provozovatelé letos rozšiřovali parkoviště.

Lyžování na Šibeničním vrchu

Dalším areálem za Prahou je Skiareál Mnichovice. Nachází se v Ladově kraji, nedaleko Hrusic, kde se známý malíř a spisovatel narodil. Ladův odkaz je patrný i ve skiareálu – vleky se tu jmenují Mikeš, Bobeš a Pašík. Mikeš je vlek pro nejmenší, jde o stometrové dětské lano. Bobeš a Pašík jsou pomy na dvou svazích tytéž sjezdovky. V areálu Pašík si obvykle můžete dokonce i zabobovat, ale zatím není v provozu. Čeká se na přírodní sníh.

Momentálně je na sjezdovce kolem 80 cm sněhu. Provozní doba areálu je ve všední dny do sedmi hodin večer, v sobotu se jezdí až do devíti a v neděli do pěti. Přesné časy jsou vždy k dispozici na webu areálu, stejně jako webkamera.  

Největší středočeský areál

Ve skiareálu Monínec se nachází dokonce sedačková lanovka. Sjezdovka je v okrese Příbram a jedná se o největší skiareál ve Středočeském kraji. Hlavní sjezdovka je 1,2 kilometru dlouhá. Součástí areálu jsou také dva skiparky s lyžařskou školou pro děti i dospělé.

V Monínci je momentálně 75 centimetrů sněhu, lyžuje se po celé délce sjezdovky. Vlek jezdí od devíti do devíti hodin s přestávkou mezi 16. a 18. hodinou.

I na Monínci můžete aktuální situaci sledovat přes webkameru. Foto: Snow.cz

Sjezdovka v panství Vítka z Prčice

Trochu dál, ale stále v dostupné vzdálenosti, se nachází skiareál Kvasejovice. Jde o druhý největší skiareál ve Středočeském kraji hned po Monínci. Nabízí dvě pomy v délce 500 a 250 metrů, a k tomu ještě dětský vlek. Otevřeno má areál denně od 9 do 20 hodin.

V Kvasejovicích se momentálně lyžuje téměř po celé délce sjezdovky. Výška sněhu se pohybuje mezi 20 až 50 cm.

Na lyže do sousedního kraje

Jestli vám středočeská nabídka sjezdovek nestačí, můžete vyrazit třeba do Liberce. Z Prahy cesta trvá hodinu a na Ještědu je jistota sněhu. Zalyžujete si tu na 10,5 kilometrech sjezdovek, na které vás vyveze jedna ze tří sedačkových lanovek nebo pěti vleků.

Na Ještědu je teď až 45 centimetrů sněhu, v provozu je momentálně jedna sedačka a dva dětské vleky. 

Na Nižboru už se nejezdí, u Zdejciny místní sjezdovku nechtěli

Kousek od Berouna fungoval dříve skiareál Nižbor. Nabízel dvousetmetrovou kotvu a sjezdovku s převýšením 55 metrů. V současné době je ale mimo provoz.

O zřízení sjezdovky se na Berounsku uvažovalo také mezi berounskou částí Zdejciny a obcí Hýskov. Návrh ale nebyl nikdy zrealizován, protože místo se nachází v chráněné krajinné oblasti. Obyvatelé Zdejcin navíc s návrhem nesouhlasili. V oblasti je totiž nejmenší množství srážek z celého Berounska, a na sjezdovce by tak musel být vždy jen umělý sníh.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com, Snow.cz

Štítky lyžování, sjezdovka, zimní sporty, volný čas, Praha, lyže, Monínec, Česko, Jílové u Prahy, Středočeský kraj, okres Beroun, Nižbor, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sjezdovky máme i za humny. Podívejte se, kde se dá kolem Prahy lyžovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.