Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Do Prahy dorazila tlaková vlna, kterou způsobila erupce vulkánu u Nového Zélandu

Včera večer do Prahy dorazila tlaková vlna. Tu způsobila erupce vulkánu Hunga Tonga u Nového Zélandu, která je od Prahy vzdálená asi 17 tisíc kilometrů. Tlaková vlna přišla podle Českého hydrometeorologického ústavu přišla ještě jednou v noci, a to z druhé strany delší cestou kolem Zeměkoule. Podle Davida Rývy z Českého hydrometeorologického ústavu lidé v Praze vlnu nijak cítit nemohli.

Tlakovou vlnu po erupci vulkánu u Nového Zélandu lidé pravděpodobně pomocí svých smyslů nijak cítit nemohli. „Zřejmě vůbec. K nám se ta tlaková vlna nedostane ve smyslu, že je slyšet ten sonický třesk, jak je zachyceno na některých videích z těch blízkých ostrovů. U nás by mohl být cítit poměrně rychlý pokles tlaku, ale asi takový jako když přechází slabší bouřka, takže se například zvedne vítr, ale slyšet výbuch nebo řinčení oken, to určitě ne,“ vyvsětlil pro Pražskou Drbnu meteorolog David Rýva.

Dnešní měřící přístroje dokážou výbuchy na druhé straně světa zaznamenávat. „Když byly v předminulém století některé z největších sopečných výbuchů, tak tlaková vlna oběhla Zeměkouli i několikrát,“ uvedl Rýva a dodal, že je možné, že i aktuální tlaková vlna se znovu dostane až do našich zeměpisných šířek.

Na záznamu průběhu tlaku, který zvěřejnil Český hydrometeorologický ústav, je tlaková vlna velmi dobře patrná jako tlakové skoky. „Stejné tlakové skoky jsou patrné na záznamu tlaku všech stanic v Evropě, a to včetně amatérských,“ doplnil meteorolog David Rýva.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky počasí, tlaková vlna, meteorolog, Praha, Nový Zéland, Český hydrometeorologický ústav, Tonga, Joe Rogan, Evropa, Drbna.cz, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Prahy dorazila tlaková vlna, kterou způsobila erupce vulkánu u Nového Zélandu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.