Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes končí křesťanské Vánoce. Víte, proč Tři králové obchází domy a přejí krásný nový rok?

Dnes je 6. leden a u tohoto data v kalendáři najdeme Tři krále. Řada lidí má tento den spojený s tříkrálovou sbírkou, kdy skupinky koledníků s kasičkou na krku obchází domy a přejí krásný nový rok. Víte, co se vlastně skrývá za touto tradicí? A proč na dveřích najdeme nápis K+M+B?

Na začátek je třeba říct, že opravdové zakončení křesťanských Vánoc připadá právě na dnešní den, tedy na 6. ledna. V tento památný den se v našich ulicích obvykle rojí ve trojicích děti oděné do bílých košil, s papírovými korunami na hlavách a „ten černý vzadu vystrkuje na nás bradu“, protože jeden z nich má vždycky tváře od sazí. Umouněná tvář symbolizuje tmavou barvu pleti. Pokud zazvoní u našich dveří, za zpěvu koledy: My tři králové jdeme k vám, štěstí zdraví přejeme vám…, jdou symbolicky požehnat našemu domu. Na důkaz jejich návštěvy nám nad vchodovými dveřmi zanechají svoji značku (K † M † B † a příslušný rok). Křída, kterou se vám nade dveřmi zvěční, by měla být svěcená.

Kadidlo je vonná směs pryskyřic některých stromů a představuje symbol modlitby. Myrha byla vonná pryskyřice.

Vše samozřejmě vychází z křesťanství a z Bible. A jak to vlastně bylo? Dvanáctý den po narození Ježíška, 6. ledna, přišli k jeho jesličkám mudrcové, aby mu přinesli dary nejcennější. Jezulátko obdarovali zlatem, myrhou a kadidlem. Snad právě pro počet a vzácnost oněch darů se ve 12. století v legendě objevili právě králové a byli tři. Přibližně v téže době dostávají i svá jména – Kašpar, Melichar a Baltazar.

Svátek Tří králů je také svátkem zjevení Páně. Dá se to vysvětlovat i tak, že v tento den se Bůh zjevil jako člověk i pohanům. Pohany v tomto případě ztělesňují právě oni tři pohanští králové.

Co je K+M+B? 

Většina lidí si myslí, že K+M+B jsou první písmena jmen oněch králů. Ale je to omyl. KMB neboli latinské CMB ve skutečnosti znamená Christus mansionem benedicat – Kristus ať obydlí žehná po celý rok, i proto se za písmena píše letopočet. A co křížky mezi písmeny? To nejsou žádná plus jako ve školní rýmovačce. Jsou to opravdové kříže na znamení Svaté trojice – Otce, Syna a Duch svatého.

Lidové zvyky na Tři krále

Období Tří králů bylo na lidové zvyky a tradice opravdu bohaté. Slavilo se už 5. ledna a předvečer se nazýval Svátek světel nebo Svatvečer svíček. Na venkově se v tento čas věštila budoucnost podobě jako na Štědrý den. Nejčastěji se pouštěly svíčky v ořechových skořápkách po vodě v nádobě, tak jako to známe z vánočních svátků. Také se opakovalo lití olova, tentokrát ovšem v tříkrálové svěcené vodě. Lidé si často věštili délku života a co se stane po smrti – každý člen rodiny zapálil stejně vysokou svíci a čí dohořela první, toho čekala Zubatá nejdříve. Pokud dým ze svíčky stoupal vzhůru a plamen jasně zářil, čekal dotyčného ráj. Když svíce prskala, dým šel k zemi a plamen byl nerovnoměrný, čekalo dotyčného peklo.

Mudrci z Východu, tradičně nepřesně označovaní jako Tři králové, jsou postavy z Matoušova evangelia, které navštívily Ježíše krátce po jeho narození v Betlémě a přinesly mu dary: zlato, kadidlo a myrhu. Až později vznikla tradice, že byli tři, že to byli králové a jejich jména – Kašpar, Melichar a Baltazar, v Novém zákoně se tyto údaje nevyskytují. 

V dřívějších dobách byla svíčka důležitá i při věštění, co se stane v tomto roce – bylo třeba zapálit svíčku, dát ji na rovný povrch a na místo, kde není průvan. Pak se zapálila a sledoval se její plamen. Plápolal-li ze strany na stranu, znamenalo to cestování a změny, ostré záření na vrcholu knotu značilo štěstí a prosperitu, když se plamen kroutil, tak si měl dotyčný dát pozor na intriky a pomluvy. Plamen prskající znamená zklamání a když plamen sám od sebe zhasnul, bylo to znamení „smůly lepící se na paty".

Tříkrálová koupel nebo posvěcená voda nalačno 

Pevné zdraví měla zaručit tříkrálová koupel. Nešlo však o žádné pohodlí ve vaně nebo neckách – bylo třeba ponořit se do řeky nebo potoka. Ráno na Tři krále se v některých krajích dívky omývaly sněhem, aby měly zdravou pleť. Variantou pro „neotužilce" bylo vypití sklenky posvěcené vody z kostela, nalačno.

Na Tři krále se pekla zvláštní kynutá buchta – kruh (symbolizující královskou korunu) z mazancového těsta. Hospodyně do něj navíc zapékala minci. Kdo ji pak během konzumace našel, stal se „králem", který mohl kropit dům a zahradu svěcenou vodou a psát písmena s křížky na dveře obydlí a chlévů.

Novodobá Tříkrálová sbírka 

Už řadu let v naší zemi probíhá Tříkrálová sbírka. Jde o největší charitativní sbírkovou akci u nás. Na jejím průběhu se podílejí tisíce dobrovolníků, výnos putuje na pomoc lidem v nouzi prostřednictvím Charity Česká republika, která je pořadatelem sbírky. Kromě koledníků, kteří budou chodit do domácností, budou připraveny také statické pokladničky, do kterých lze vhodit finanční příspěvek. „Sledujte webové stránky jihlavské Charity. Jedna kasička určitě bude na sídle Oblastní charity Jihlava na Jakubském náměstí 2 za kostelem sv. Jakuba," říká za jihlavskou Charitu koordinátor propagace Marek Mašát. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Diecézní charita Olomouc, Dominik Svoboda

Štítky Tři králové, tradice, Vánoce, křešťanství, historie, 6. leden, dům, svíčka, Štědrý den, Bible, Česko, Evangelium podle Matouše, Betlém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Dnes končí křesťanské Vánoce. Víte, proč Tři králové obchází domy a přejí krásný nový rok?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.