Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Otcovská dovolená je od Nového roku delší, dostupnější je i ošetřovné

Od ledna se na dva týdny prodlužuje otcovská dovolená, kterou může muž čerpat po narození dítěte. Snazší je také získat příspěvek na dlouhodobé ošetřovné, u lidí umírajících nebude nutná předcházející hospitalizace. Rozšiřuje se také okruh lidí, kteří budou mít nárok na volno a příspěvek v době ošetřování. Náklady těchto změn pro státní rozpočet včetně nevybraného pojistného se ročně odhadují na 1,85 miliardy korun.

Podmínkou nároku pečující osoby na dlouhodobé ošetřovné byla dosud alespoň sedmidenní hospitalizace, po jejímž skončení bylo možné o příspěvek požádat. Nově bude stačit čtyřdenní pobyt v nemocnici a nárok na dávku bude možné vznést i 15 dní po jeho skončení.

Důvodem snížení počtu dnů, který je pro nárok potřeba, je podle důvodové zprávy k novele stále se snižující průměrná doba hospitalizace. Dříve byla pět dní, od roku 2017 je téměř o dva dny kratší. Pečujícím o osoby v paliativní péči může nárok přiznat i praktický lékař ošetřovaného nebo ambulantní specialista bez podmínky těsně předcházející hospitalizace.

„Půjde zejména o pacienty v terminální fázi onkologické nemoci, se selháváním životně důležitých orgánů jako je srdce, plíce nebo játra, se spinální svalovou atrofií nebo jiným neurologickým postižením v konečné fázi života a podobně," uvádí dokument. Volno může trvat až 90 dnů, členové rodiny se na něm mohou střídat. Z nemocenského pojištění dostávají 60 procent základu svého příjmu.

Podle odhadů se zvýší počet přiznaných dávek na dlouhodobé ošetřování po zkrácení doby hospitalizace asi o 30 procent, tedy zhruba o 1100 případů. Náklady státu se odhadují na přibližně 71 milionů korun ročně včetně nevybraného zdravotního a sociálního pojistného a neodvedené daně z příjmu.

Ročně je evidováno asi 23.000 úmrtí doma, což je zhruba pětina všech zemřelých, většina umírá v nemocnici. Pokud by pro každého rodina čerpala ošetřovné, může jít až o 670 milionů korun za rok a dalších 810 milionů nevybraných na daních a pojistném. Ministerstvo ale odhaduje, že půjde asi o třetinu této částky.

Pro získání nároku na volno a příspěvek na ošetřování dítěte do 10 let se u blízkých příbuzných jako jsou prarodiče nebo sourozenci nebude nově vyžadovat, aby žili ve společné domácnosti. Prozatím to nebylo nutné jen u rodičů. Nárok na ošetřovné budou mít lidé také při péči o své rodiče či prarodiče nebo sourozence či těchto příbuzných manžela či manželky.

Ministerstvo odhaduje nárůst asi 120 tisíc případů ročně. Finanční dopady budou zhruba 990 milionů korun ročně, více než polovina bude nevybrané pojistné a daně pečujících. Dalších 50 až 60 milionů navíc bude stát administrace dávek ze strany České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Novela zákona také prodlužuje otcovskou ze sedmi dní a 14 dní, čerpají se v prvních šesti týdnech života dítěte. Pokud si platí nemocenské pojištění, dostávají 70 procent základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské. Pokud je dítě po porodu hospitalizované, může je otec nově čerpat také až později po propuštění dítěte z nemocnice. Dopady prodloužení otcovské do rozpočtu budou asi 250 milionů korun ročně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zdraví, zákon, sociální, ošetřovné, otcovská, hospitalizace, nemocnice, Česká správa sociálního zabezpečení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Otcovská dovolená je od Nového roku delší, dostupnější je i ošetřovné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.