Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Novinář Etzler se na sítích opřel do neočkovaných. Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová na něj podala trestní oznámení

Výrokem na adresu lidí neočkovaných proti nemoci covid-19 spustil lavinu reakcí novinář Tomáš Etzler. Kontroverzní status na sociální síti by mohl podle mohelnické advokátky Jany Zwyrtek Hamplové být podněcováním k nenávisti vůči skupině osob. Na Etzlera se proto rozhodla podat trestní oznámení.

„Neočkovaní neumírají dostatečně rychle,“ napsal bývalý dlouholetý zpravodaj České televize Tomáš Etzler na svůj profil na sociální síti Twitter. Status z 23. října rozpoutal rozsáhlou diskuzi. Jeden z nejráznějších postojů k vyjádření zaujala Jana Zwyrtek Hamplová, oceněná v roce 2019 titulem Právník roku v kategorii Správní právo.

Podle advokátky se Etlzer mohl dopustit trestných činů hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob či podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. „Čekala jsem několik dnů, zda se po zděšených reakcích veřejnosti jak z řad očkovaných tak neočkovaných, pan Etzler omluví, a výrok ze sítě stáhne. Nestalo se tak,“ uvedla právnička a pokračovala: „Protože se jeho slova týkají například mé maminky, a milionů dalších slušných lidí v naší zemi včetně mě, hluboce mne ten výrok zasáhl. Projev nenávisti není a nesmí být nikdy připuštěn v civilizované společnosti jako forma vyjádření názoru,“ míní Hamplová. Své trestní oznámení podle svých slov podala na Nejvyšší státní zastupitelství v Brně.

Jen tvrdá a provokativní nadsázka, tvrdí reportér

Po několika dnech reagoval na dění okolo příspěvku Tomáš Etzler na svém Facebooku. „Záměrně tvrdou nadsázkou a provokativně jsem se vyjádřil ke skutečnosti, že díky mnoha nezodpovědným, sobeckým nebo hloupým spoluobčanům se v České republice opět silně zhoršuje covidová situace,“ objasňoval v neděli starší bratr herce Miroslava Etzlera.

S tímto vysvětlením ale Jana Zwyrtek Hamplová rozhodně nesouhlasí. „Tohle opravdu nebyla žádná nadsázka, ale neskutečně hrubé vyjádření a nepřímá výzva k násilí. Přesáhlo to veškeré meze. Uznávám odborné kvality pana Etzlera, ale toto je mimo hranice všeho. Člověk s takovým renomé by se neměl proti skupině lidí vymezovat a vzbuzovat nenávist, protože doba je těžká, někteří lidé jsou psychicky nebo finančně na dně. Pokud si tedy za tím stojí, ať se zpovídá policii za tyto věci, co říká,“ reagovala advokátka.

Z trestních oznámení český novinář s bohatou kariérou obavy nemá. „Tiskové zprávy nebo vyhrůžky trestním oznámení zkrachovalých politiků nebo jiných frustrovaných či nudících se individuí mě nerozhodí. Užívejte zbytek nádherného podzimu,“ napsal na Facebook Etzler.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Višňa, Univerzita Palackého

Štítky Koronavirus, zdraví, covid-19, očkování, novinář, sociální sítě, trestní oznámení, Česká republika, Tomáš Etzler, Jana Zwyrtek Hamplová, Česká televize, Twitter, Facebook, Miroslav Etzler, Státní zastupitelství ČR, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novinář Etzler se na sítích opřel do neočkovaných. Advokátka Jana Zwyrtek Hamplová na něj podala trestní oznámení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.