Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pražští záchranáři mají k dispozici novou sanitku. Ochrání před radioaktivním prachem i ebolou

Pražští záchranáři rozšířili svůj vozový park o jedno speciální auto. To se sice na první pohled neliší od běžně používaných záchranářských mercedesů, jenže právě tuto sanitku lze hermeticky zcela izolovat od okolí. Ve voze budou záchranáři zasahovat u mimořádných událostí, kdy bude hrozit kontakt s nebezpečnými látkami, a to chemickými, biologickými i radioaktivními. Sanitka bude sloužit také k ošetřování a transportu pacientů s vysoce nakažlivými infekcemi.

Sanitka ochrání před tím, co je uvnitř vozidla i co je venku

V jádře auta se nachází filtroventilační jednotka s kazetovými filtry. Ta dokáže v kabině i ambulantním prostoru vytvořit přetlak nebo podtlak. Jinými slovy lze říci, že právě tento podtlak chrání okolí před tím, co je uvnitř vozidla a naopak přetlak chrání vnitřek vozidla a jeho posádku před vlivy okolí.

První variantu lze například uplatnit při transportech pacientů, kteří trpí nebezpečnou chorobou, jako je ebola či SARS. Druhá varianta pak například chrání záchranáře v sanitce u událostí, kdy dojde například k úniku nebezpečných látek v místě, kde zasahují.

Speciální auto Mercedes Benz Sprinter 519 CDI se zdravotnickou nástavbou od KOV Velim byl pořízen na základě účelové dotace pražského magistrátu. Jeho cena byla 4,4 milionu korun.

Neustále rozvíjíme naše kompetence a vybavení, abychom byli připraveni na všechny potenciální hrozby. Nový sanitní vůz ještě rozšiřuje naši schopnost poskytovat péči pacientům při mimořádných událostech a zároveň zvyšuje ochranu zasahujících zdravotníků,“ uvedl Petr Kolouch, ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy.

Právě takových potenciálních míst k zásahu je v metropoli více než dost. Praha má totiž například jednu z největších koncentrací chemických provozů v republice. V hlavním městě a v jeho bezprostřední blízkosti se nacházejí také dva výzkumné jaderné reaktory. Co se týče radioaktivního materiálu, tak například pražské Letiště Václava Havla je dopravním uzlem, kam by mohl teoreticky přicestovat člověk nakažený některou z vysoce infekčních chorob.

Zdravotnické auto je vybaveno biovakem, který pacienta izoluje od okolí

Auto je případně pro transport takových pacientů vybaven takzvaným biovakem, který izoluje pacienta od okolí. Nová sanitka je také připravena na transporty s využitím ECMO (mimotělního oběhu), které při koronavirové pandemii hrálo a hraje významnou roli v úspěšné léčbě ve specializovaných centrech.

V novém autě zasahuje takzvaná skupina speciálních činností. Tu tvoří zdravotničtí záchranáři. Jedná se o specialisty pro urgentní medicínu. Tito zdravotníci mají rozšířené kompetence při poskytování péče pacientům, například v oblasti zdravotních výkonů či podávání léků.

Členové této skupiny procházejí podrobným školením a cvičením pro zásahy u mimořádných událostí. Například při velké průmyslové havárii by právě tato skupina speciálních činností koordinovala a metodicky řídila činnost ostatních zdravotnických posádek.

Skupina má k dispozici například protichemické celotělové obleky či celoobličejové masky s filtroventilací, dále vybavení pro detekci nebezpečných látek – například Geigerův počítač pro radioaktivní látky nebo multidetektor pro změření hladiny nebezpečných plynů.

Ohodnoť článek

Foto ZZS HMP

Štítky Praha, záchranáři, sanitka, ZZS, zdraví, pacient, Mercedes-Benz, mimořádná událost, nebezpečná látka, Petr Kolouch, Letiště Václava Havla, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští záchranáři mají k dispozici novou sanitku. Ochrání před radioaktivním prachem i ebolou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.