Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V pražské zoo se budou moci do registru dárců kostní dřeně hlásit noví zájemci

Pražský magistrát ve spolupráci se spolkem Alma mater uspořádá v sobotu 18. září nábor do registru dárců kostní dřeně, a to přímo v areálu pražské zoo. Po splnění několika podmínek se mohou lidé přihlásit a pomoci tak pacientům s poruchou krvetvorby, kteří čekají na transplantaci. Metropole se do iniciativy zapojila kvůli nedostatku nových dárců kostní dřeně.

Dobrý zdravotní stav, věk mezi 18 a 35 lety a více než padesát kilogramů

Právě na třetí zářijovou sobotu připadá každoročně Světový den dárců kostní dřeně. Hlavní město se k němu letos připojí náborem nových dobrovolníků do registru dárců kostní dřeně. Uskuteční se 18. září od 9 do 18 hodin u Vzdělávacího centra Zoo Praha. Zítra bude také navíc nasvícena rozhledna na Petříně do červené barvy.

Počet dárců v důsledku pandemie klesl téměř na polovinu. Do registru jich v loňském roce vstoupilo jen 5275.

Aby mohl být člověk přijat do registru, musí mí věk od 18 do 35 let, dobrý zdravotní stav, neužívat trvale žádné léky (nepočítá se antikoncepce a léky na sezonní alergie), dále musí vážit více než padesát kilogramů a být registrován u jakékoli české zdravotní pojišťovny.

Součástí náboru bude pouze nutné vyplnit formulář a prokázat se občanským průkazem a kartičkou zdravotní pojišťovny. Následovat už pak bude jen odběr vzorku, který se provádí stěrem z dutiny ústní.

Takovýto zápis dobrovolníka do registru zabere zhruba patnáct minut. Na místě se bude nacházet akreditovaný personál, který odebrané vzorky předá i s údaji do laboratoře a následně do databáze Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD). Detailní informace najdou lidé zde.

Praha si včera připomněla Světový den dárců kostní dřeně: červeně se rozsvítil Petřín nebo fontána před Národním muzeem

Včera si lidé na celém světě připomněli Světový den dárců kostní dřeně. V českých registrech je aktuálně přes 130 tisíc registrovaných dárců. V Praze se u této příležitosti červeně (v barvě krve) rozsvítila Petřínská rozhledna, Žižkovská věž,...

V červnu se k dárcovství přihlásilo šedesát dobrovolníků

Pražský magistrát projektem navazuje na úspěšný nábor, který se pořádal už letos v červnu ve Škodově paláci. Ten se uskutečnil také na podporu nemocné dcery jednoho ze zaměstnanců městské společnosti Operátor ICT. Přihlásilo se tehdy šedesát dobrovolníků z řad zaměstnanců i veřejnosti. Na základě jednání se spolkem Alma mater byla tehdy dohodnuta i nynější spolupráce.

Po minulém roce, kdy jsme nemohli pořádat nábory, jsou akce jako tato příjemnou a vítanou změnou. Na všechny návštěvníky Zoo Praha se těšíme a zároveň děkujeme pražskému magistrátu a Zoo Praha za příležitost,“ uvedl Jakub Galia, marketingový specialista Alma mater.

V Česku podstoupí každý rok transplantaci kostní dřeně zhruba 270 lidí, z toho pouhých 70 dárců se najde v rámci rodiny. Zbývajících 200 nemocných je pak odkázáno na vhodného dárce z databáze ČNRDD. Z celkového počtu pacientů s poruchou krvetvorby však každý čtvrtý nemocný svého dárce vůbec nenajde.

Ohodnoť článek

Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky Praha, zoo, kostní dřeň, dárci, zdraví, pomoc, ZOO Praha, Pražský magistrát, Alma, Český národní registr dárců dřeně, o.p.s., Petřín, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražské zoo se budou moci do registru dárců kostní dřeně hlásit noví zájemci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.