Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Praha nabízí nejvíc volných pracovních míst v Česku. Osm krajů má nižší nezaměstnanost než hlavní město

Nezaměstnanost v Praze letos v srpnu dále stagnovala na 3,4 procenta. Stejný byl podíl nezaměstnaných i v červnu a červenci. Bez práce bylo ke konci srpna 31 271 lidí. Počet volných míst mírně stoupl z červencových 96 249 na 97 288. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Meziročně nezaměstnanost mírně stoupla, loni v srpnu činila 3,3 procenta.

V celém Česku nezaměstnanost v srpnu klesla na 3,6 procenta z červencových 3,7 procenta. Loni v srpnu byla o dvě desetiny procentního bodu vyšší. Nejvyšší nezaměstnanost mezi kraji byla letos v srpnu v Moravskoslezském kraji, a to 5,4 procenta. Naopak nejnižší byla s 2,3 procenta v Pardubickém kraji.

Praha v minulosti patřila k regionům s nejnižší nezaměstnaností v Česku. Nyní má ale už osm krajů nižší nezaměstnanost než Praha. Situace v hlavním městě se zhoršila loni na jaře, kdy vláda začala kvůli epidemii koronaviru omezovat obchod, služby, kulturu či turistiku.

Praha však nadále nabízí nejvyšší množství volných pracovních míst ze všech regionů Česka. Patří tak k oblastem s nejnižším počtem uchazečů o práci na jedno volné místo. V Praze připadá na každé místo pouze 0,3 uchazeče, zatímco na Karvinsku, kde je situace dlouhodobě nejhorší, je to 10,2 uchazeče. Nejlepší je situace v okresech Tachov a Praha-východ, kde je pouze 0,1 uchazeče na každé volné místo. Počet tzv. dosažitelných nezaměstnaných, kteří by mohli okamžitě nastoupit do práce, se v srpnu v Praze držel stejně jako v předchozích měsících kolem 30 tisíc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky práce, zaměstnanost, srpen, Praha, nezaměstnanost, Česko, Úřad práce České republiky, pandemie covidu-19, Moravskoslezský kraj, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha nabízí nejvíc volných pracovních míst v Česku. Osm krajů má nižší nezaměstnanost než hlavní město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.