V Praze dnes otevírá nová luxusní nádražka. Láká na vejmrdu nebo žemlovku

Autoři | Foto

Na Masarykově nádraží v Praze dnes oficiálně otevírá nová prvorepubliková restaurace Masaryčka. Jde sice o nádražku, ale rozhodně nenabídne pivo v mastném půllitru a levného panáka zelené. Masaryčka zahajuje svůj provoz jako kvalitní nádražní restaurace s krásným interiérem, kde bude svá díla prezentovat šéfkuchař Marek Hosnedl. Jeho plán je spojit zdravou kuchyni s tradicí.

Na jídelníčku bude žemlovka nebo uzený jazyk s vejmrdou

Císařská restaurace první třídy, která na Masarykově nádraží fungovala od roku 1869, se po válce změnila spíše na nálevnu a její úroveň postupně upadala až do devadesátých let minulého století, kdy se restaurace přeměnila na kasino. Prostor nedávno prošel nákladnou rekonstrukcí a restaurace se do prostor Masarykova nádraží opět vrátí, ale laťka bude tenotkrát velmi vysoko.

Šéfkuchař Marek Hosnedl má velmi zajímavou profesní minulost. Byl šéfkuchařem v Sahara cafe na náměstí Míru, které bylo vyhlášené časnými a četnými návštěvami celebrit. Než Hosnedl přišel na Masaryčku, šéfoval kuchařům na jedenácti říčních lodích mezi Švýcarskem a Maďarskem pro holandskou společnost River Cruise.

Jedním z důvodů, proč se Marek Hosnedl rozhodl skončit s plavením se na říčních lodích a usadit se v centru Prahy, je fakt, že má doma osmiměsíční miminko. Sortiment, který návštěvníkům restaurace s kapacitou až 200 osob nabídne, má citlivě spojovat zdravou kuchyni s tradicí. „Nevidím důvod, proč by se lidi neměli v nádražní restauraci najíst opravdu dobře,“ řekl Marek Hosnedl už dříve Seznamu. Na jídelníčku návštěvníci najdou mimo jiné žemlovku nebo uzený jazyk s vejmrdou.

Šéfkuchař Masaryčky Marek Hosnedl (vpravo).

Cena rekonstrukce přesáhla 70 milionů korun

Cena rekonstrukce přesáhla 70 milionů korun. „Obnova restaurace a přestřešení příjezdové haly jsou dvě nejvyšší finanční položky při rekonstrukci Masarykova nádraží. Střecha stála 40 milionů korun, restaurace s rozsáhlým technologickým zázemím a hlavní kuchyní v podzemních prostorách pak téměř 70 milionů. V jejím případě však větší část nákladů zaplatil nájemce, společnost Lagardere,“ řekl pro Pražskou Drbnu Ivo Mravinac, mluvčí investiční skupiny Penta, která Masarykovo nádraží rekonstruuje.

Do rekonstrukce nádraží, kam spadá i restaurace, Penta podle Mravinace vložila od roku 2013 asi 250 milionů korun. Od té doby proběhla rekonstrukce střechy příjezdové haly, průčelí do Havlíčkovy ulice, vzniklo nové technologické a bezpečnostní zázemí v podzemních prostorách včetně přesunu trafostanice, která stála jako samostatný dům u ulice Na Florenci. Proběhla také rekonstrukce obchodních prostor, vznikly nové toalety, na jejich původním místě je dnes prodej jízdenek a infocentrum. Do konce příštího roku by měla být hotová rekonstrukce přízemí u ulice Hybernská, kde by měla být obchodní pasáž.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky nádražní restaurace, nádražka, Masaryčka, Masarykovo nádraží, Praha, restaurace, Praha Masarykovo nádraží, rekonstrukce, žemlovka, Penta, Seznam.cz, Sahara, Švýcarsko, Maďarsko

Komentáře

Václav Fejk

Nevidím důvod, proč by se lidi neměli v nádražní restauraci najíst opravdu dobře,“ řekl Marek Hosnedl už dříve..

Čtvrtek, 2. září 2021, 21:39Odpovědět

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.