Na Masarykově nádraží v Praze dnes oficiálně otevírá nová prvorepubliková restaurace Masaryčka. Jde sice o nádražku, ale rozhodně nenabídne pivo v mastném půllitru a levného panáka zelené. Masaryčka zahajuje svůj provoz jako kvalitní nádražní restaurace s krásným interiérem, kde bude svá díla prezentovat šéfkuchař Marek Hosnedl. Jeho plán je spojit zdravou kuchyni s tradicí.
Císařská restaurace první třídy, která na Masarykově nádraží fungovala od roku 1869, se po válce změnila spíše na nálevnu a její úroveň postupně upadala až do devadesátých let minulého století, kdy se restaurace přeměnila na kasino. Prostor nedávno prošel nákladnou rekonstrukcí a restaurace se do prostor Masarykova nádraží opět vrátí, ale laťka bude tenotkrát velmi vysoko.
Šéfkuchař Marek Hosnedl má velmi zajímavou profesní minulost. Byl šéfkuchařem v Sahara cafe na náměstí Míru, které bylo vyhlášené časnými a četnými návštěvami celebrit. Než Hosnedl přišel na Masaryčku, šéfoval kuchařům na jedenácti říčních lodích mezi Švýcarskem a Maďarskem pro holandskou společnost River Cruise.
Jedním z důvodů, proč se Marek Hosnedl rozhodl skončit s plavením se na říčních lodích a usadit se v centru Prahy, je fakt, že má doma osmiměsíční miminko. Sortiment, který návštěvníkům restaurace s kapacitou až 200 osob nabídne, má citlivě spojovat zdravou kuchyni s tradicí. „Nevidím důvod, proč by se lidi neměli v nádražní restauraci najíst opravdu dobře,“ řekl Marek Hosnedl už dříve Seznamu. Na jídelníčku návštěvníci najdou mimo jiné žemlovku nebo uzený jazyk s vejmrdou.
Šéfkuchař Masaryčky Marek Hosnedl (vpravo).
Cena rekonstrukce přesáhla 70 milionů korun. „Obnova restaurace a přestřešení příjezdové haly jsou dvě nejvyšší finanční položky při rekonstrukci Masarykova nádraží. Střecha stála 40 milionů korun, restaurace s rozsáhlým technologickým zázemím a hlavní kuchyní v podzemních prostorách pak téměř 70 milionů. V jejím případě však větší část nákladů zaplatil nájemce, společnost Lagardere,“ řekl pro Pražskou Drbnu Ivo Mravinac, mluvčí investiční skupiny Penta, která Masarykovo nádraží rekonstruuje.
Do rekonstrukce nádraží, kam spadá i restaurace, Penta podle Mravinace vložila od roku 2013 asi 250 milionů korun. Od té doby proběhla rekonstrukce střechy příjezdové haly, průčelí do Havlíčkovy ulice, vzniklo nové technologické a bezpečnostní zázemí v podzemních prostorách včetně přesunu trafostanice, která stála jako samostatný dům u ulice Na Florenci. Proběhla také rekonstrukce obchodních prostor, vznikly nové toalety, na jejich původním místě je dnes prodej jízdenek a infocentrum. Do konce příštího roku by měla být hotová rekonstrukce přízemí u ulice Hybernská, kde by měla být obchodní pasáž.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
Nevidím důvod, proč by se lidi neměli v nádražní restauraci najíst opravdu dobře,“ řekl Marek Hosnedl už dříve..