Ne nadarmo se říká, že jsme národ houbařů. Vždyť řada z nás má ráda procházky v lese, ať už jen tak, na borůvky nebo s košíkem na houby. Houbařů je mezi Čechy až 70 procent. Houbaření je populární i na Vysočině, v jejíž lesích najdeme všechny tradiční jedlé houby. Radost z houbaření nám trochu může pokazit fakt, že houby jsou v posledních dnech poměrně hodně červivé.
V košících houbařů Praze a okolí nejčastěji končí babky, občas hřiby, lišky, růžovky, ale i bedle. K nejoblíbenějším houbařským lokalitám patří Brdy, protože se tam i v sušším období drží dostatek vláhy. A co teprve, když pořádně zaprší.
Daří se však i houbařům, kteří vyrážejí do Čimického háje, Jevan, Komořan nebo Klánovic.
Růst hub ovlivňují dva hlavní faktory - teplota a dostatečná vlhkost. Všem, kteří chtějí být ve správnou dobu na správném místě, doporučuje mykolog Zdeněk Pelda údaje Hlásné a předpovědní povodňové služby Českého hydrometeorologického ústavu, kde jsou k dispozici podrobná data za poslední týden. Zde je možné sledovat, v jakých lokalitách kolik napršelo a podle toho je pak snadné se rozhodnout, kam vyrazit na houby.
Když už máme vybranou lokalitu, pak je ale třeba pro ten nejlepší výsledek třeba dodržet několik houbařských zásad.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.