Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dobrovolníci pomalovali kříži místo, kde má Babiš autogramiádu

Dobrovolníci Milionu chvilek pro demokracii pomalovali kříži hlavní náměstí v Průhonicích, kde má dnes premiér Andrej Babiš (ANO) předvolební setkání s voliči a autogramiádu své knihy. Kříže připomínají lidi zemřelé na covid. Křížky na náměstí chce hnutí ukázat realitu Babišovy vlády v kontrastu s jeho kampaní, sdělila ČTK mluvčí Milionu chvilek pro demokracii Hana Strašáková. Premiér Babiš řekl, že zaplatí úklid náměstí, akci Milionu chvilek ale nechtěl komentovat.

Kolem poledne bylo na náměstí několik desítek lidí. K narušování veřejného pořádku ani hromadným protestům nedochází, na Květnovém náměstí stojí několik policejních vozů, zjistila na místě.

Dobrovolníci začali kříže malovat před zmrzlinárnou na hlavním náměstí v Průhonicích dnes v 6:00. Od 10:00 měl premiér v místní zmrzlinárně začít rozdávat zmrzlinu v rámci předvolební kampaně a pořádá zde i autogramiádu své knihy Sdílejte, než to zakážou!

"Stejně jako značná část veřejnosti jsme znechuceni kampaní pana premiéra. S úsměvem od ucha k uchu se předvádí, jako by se nikdy nic nestalo. Přitom má on a jeho vláda na svědomí nezvládnutou pandemii, při které zemřelo přes třicet tisíc lidí,” řekl k dnešnímu happeningu místopředseda Milionu chvilek Jiří Jakub Zévl.

Podle policejního mluvčího Zdeňka Chalupy policie prověřuje okolnosti, které nastříkání křížů křídovou barvou skupinkou lidí provázelo. "Osoby byly na místě ztotožněny a podle výsledků probíhajícího šetření a prověřování všech skutečností bude ve věci stanoven další postup," řekl Chalupa. Podle zjištění na místě byly nastříkané kříže na náměstí i v poledne.

Kříže připomínající oběti covidu byly také v březnu na pražském Staroměstském náměstí. Celkem zde dobrovolníci namalovali na dlažbu 25 tisíc bílých křížků. I tehdy se jednalo o iniciativu Milionu chvilek, připojila se i řada zástupců veřejnosti.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Jakub Zévl

Štítky Andrej Babiš, Průhonice, Milion chvilek pro demokracii, Milion Chvilek, ANO 2011, Jiří Orten

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci pomalovali kříži místo, kde má Babiš autogramiádu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.