Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podvodníci využili neštěstí na jižní Moravě. U veřejné sbírky charity zfalšovali QR kód

Otřesný případ se objevil v souvislosti se čtvrtečním neštěstím v jihomoravských obcích na Břeclavsku a Hodonínsku, jež postihly ničivé bouřky a tornádo. Přírodní katastrofu využili podvodníci, kteří šíří falešný QR kód u finanční sbírky pořádanou Diecézní charitou Brno na pomoc zasaženým lokalitám. Na případ upozornil Jihomoravský kraj (JMK).

Číslo sbírkového účtu Diecézní charity Brno je 4211325188/6800. Lidé mohou zasílat i dárcovské SMS na číslo: 87 777, a to ve tvaru DMS DCHB 30, 60 či 90.

Kraj veřejnost vyzývá, aby si všichni dárci před platbou vždy pečlivě ověřili a zkontrolovali platební údaje. V ideálním případě by zájemci měli přispívat platbou přes číslo účtu. 

Pokud chcete přispět k finanční sbírce, posílejte peníze raději přes číslo účtu než přes QR kód. Zadané údaje navíc vždy pečlivě ověřte a zkontrolujte. Objevili se podvodníci, kteří dobré vůle ostatních bohužel zneužívají,“ uvedla Alena Knotková z tiskového odboru JMK.Falešný QR kód, který se objevil v souvislosti s peněžitou sbírkou Diecézní charity Brno

Příjmová střediska materiální pomoci

Kraj znovu apeloval na to, aby lidé, kteří chtějí darovat materiální pomoc, nejezdili do zasažených obcí. „Krizový štáb JMK zřídil dvě příjmová střediska materiální pomoci, kam mohou tyto věci přímo dovézt – RENA HALL, Národních hrdinů 20a (bývalá tržnice), Břeclav nebo benzínka OMV,Velkomoravská, Hodonín,“ sdělila Knotková.

Demolice příští týden

Po jednání krizového štábu dnes statici rozhodli, že bude nutné minimálně šedesát domů srovnat se zemí. Podle Jany Urbancové ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR začne demolice nejdříve v první polovině příštího týdne. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky podvod, jižní Morava, neštěstí, tornádo, pomoc, Jihomoravský kraj, Diecézní charita Brno, okres Břeclav, okres Hodonín, Brno, OMV, Hasičský záchranný sbor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci využili neštěstí na jižní Moravě. U veřejné sbírky charity zfalšovali QR kód  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.