Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Prague Pride se v Praze uskuteční začátkem srpna. I letos bude bez průvodu

Festival hrdosti Prague Pride se letos uskuteční od 2. do 8. srpna. Kvůli ochraně před případným šířením koronaviru se ale bude konat bez tradičního karnevalového průvodu Prahou. Sdělil to mluvčí pořádajícího spolku Prague Pride Daniel Zikmund. Jedenáctý ročník přehlídky o životě leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT+) nabídne stovku akcí.

Společnou linkou je coming out

„Všechny akce spojuje společná linka, a tou je coming out. Téma, které se různě dotýká nejen každého z řad LGBT+ lidí, ale i jejich přátel, rodiny a blízkých," uvedl Daniel Zikmund. Poukázal na výsledky průzkumu Evropské agentury pro základní práva (FRA), podle něhož otevřeně o své menšinové orientaci či identitě v Česku mluví necelá pětina LGBT+ lidí.

Pro návštěvníky pořadatelé připravují koncerty, výstavy, filmová promítání, pikniky, procházky Prahou či debaty. Všechny akce se uskuteční podle platných vládních protiepidemických opatření, zdůraznil Zikmund. Stejně jako loni se přehlídka bude kvůli bezpečnosti a ochraně před případným šířením koronaviru konat bez takzvaného duhového průvodu. V minulosti se ho účastnily tisíce lidí, další tisíce v ulicích přihlížely. „Víme, že atmosféra průvodu je nenahraditelná. Rádi bychom, aby návštěvníci absenci průvodu vnímali také jako příležitost poznat nové, nebo méně známé akce,“ uvedl ředitel festivalu Tom Bílý.

Vstup na většinu akcí je zdarma

Kvůli bezpečnostním opatřením se také víc akcí než v minulých ročnících uskuteční venku. Festivalová vesnička vznikne na Střeleckém ostrově. Dalším místem budou Kasárna Karlín a budova organizace Života 90 v centru metropole. Vstup na většinu akcí je zdarma.

Festival se konal i loni v létě, kdy se ale kvůli epidemii přenesl do on-line prostředí. I loni byl bez průvodu.

Přehlídka Prague Pride s průvodem se uskutečnila poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolala bouřlivé protesty konzervativců. Podle nich byl festival obscénní a nevkusně vnucoval ideologii homosexualismu. Tento pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něhož bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších letech protestní akce postupně slábly.

Podle pořadatelů návštěvníků festivalu Prague Pride každoročně přibývalo do roku 2018, kdy jich dorazilo 92 tisíc. Předloni jich bylo 75 tisíc a v průvodu šlo na 30 tisíc lidí, uvedli dřív organizátoři.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prague Pride

Štítky LGBT, Prague Pride, menšiny, zábava, homosexuálové, Praha, festival, Česko, Václav Klaus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vašek Ošatka

A je to nutný?

Pátek, 25. června 2021, 23:07Odpovědět

Karel Trefil

Hrdosti na co? ????

Čtvrtek, 24. června 2021, 16:00Odpovědět

Prague Pride se v Praze uskuteční začátkem srpna. I letos bude bez průvodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.