Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kde si nasbírat ovoce zdarma a legálně? Poradí aplikace Na ovoce

Sezóna třešní se blíží a naše okolí se už brzy začervená. Pokud si chcete načesat ovoce lokální, bez obav a chemie, zkuste použít aplikaci Na ovoce mapující volně přístupné ovocné stromy ve městech i v krajině. Pro pražské obyvatele pak spolek Na ovoce připravil čtvrtý ročník Třešňobraní na Vrchu Třešňovka, které vypukne již 16. června 2021.

K výpravám (nejen) na třešně slouží aplikace Na ovoce, kterou si jednoduše stáhnete do svého telefonu. Plody zdarma si podle ní natrháte nejen v České republice, ale také na Slovensku nebo v Londýně. Kromě známých ovocných druhů v ní najdete i ty méně rozšířené, např. mišpule, dřín nebo oskeruše. Technologie ale bohužel stárnou rychleji než stromy a tak spolek Na ovoce nyní míří na vývoj nové aplikace s novými funkcemi a posílenou infrastrukturou. Crowdfundingová kampaň běží do poloviny července na portálu Donio, za necelý měsíc se podařilo vybrat již přes 80 tisíc.

Na ovoce z.s.

Obnovujeme zájem o ovocné stromy a sady ve městech i ve volné krajině. S tisíci dobrovolníky již 5 let tvoříme mapu veřejně dostupného ovoce. Pečujeme o staré sady, sázíme nové stromy a organizujeme pro veřejnost samosběry ovoce, workshopy, naučné vycházky a vracíme zapomenuté ovocné odrůdy na naše stoly i zahrádky.

„Výpravy na třešně cestou z koupaliště, sbírání pampelišek na med a zavařování všemožného ovoce, to vše jsem v dětství zažívala každoročně s rodiči i prarodiči. Když jsem se jako dospělá přestěhovala, netušila jsem, kam na ovoce vyrazit. V tom mi mapa hodně pomohla. I dnes mám špajz nacpaný hruškovými povidly, sušenými myrobalány, strouhanými jablky na štrůdl a výbornou višňoládou. Všechno připraveno bez konzervantů a éček. Prakticky zadarmo,“ sdílí svoji zkušenost uživatelka mapy Veronika.

Pro obyvatele hlavního města se na Vrchu Třešňovka uskuteční již tradiční Třešňobraní. Po celé dva týdny, od středy 16. června až do 30. června 2021 přivítá spolek Na ovoce všechny sběrače a výletníky, kteří budou mít chuť natrhat si třešně přímo ze stromů, odpočinout v houpací síti nebo jen tak užít rodinnou pohodu se zábavným fotokoutkem. O víkendech doplní samosběr nejrůznější doprovodné akce, které vám zaručeně zvednou náladu i rozšíří obzory.

„Z pražského Třešňobraní se postupem času stala srdeční záležitost, kterou byste neměli minout. A zdaleka nejde jenom to, že se po roce sejdou všichni sousedé a milovníci ovoce z celého okolí v krásném prostředí třešňového sadu. Loni se nám díky ohromnému nasazení účastníku podařilo během 4 dnů zachránit více než 1000 kilogramů ovoce, které by jinak zůstalo bez užitku.” vysvětluje zakladatelka Na ovoce Kateřina Kubánková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Na ovoce

Štítky aplikace, ovoce, Praha, Na ovoce, třešně, strom, Česko, Slovensko, Londýn, ovocný strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde si nasbírat ovoce zdarma a legálně? Poradí aplikace Na ovoce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.