Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

McDonald's i KFC. Fastfoody v Česku používají toxické obaly na potraviny, ukazuje studie

Nová studie prokázala, že obaly, které používají řetězce Bageterie Boulevard, KFC a McDonald’s, obsahují látky ze široké skupiny PFAS. Tyto látky, které se běžně používají při výrobě obalů přicházejících do styku s mastnými potravinami, se našly také v recyklovaných taškách supermarketů Lidl a Penny Market. Těmto látkám se přezdívá věčné chemikálie a jsou spojovány s velkým množstvím zdravotních rizik, například s rakovinou, vysokou hladinou cholesterolu anebo se sníženou plodností. Testy provedl spolek Arnika.

Ve studii bylo šest obalů, se kterými se setkávají čeští zákazníci

Předmětem zkoumání v rámci studie bylo celkem 42 kusů papírových nebo kartonových potravinových obalů používaných v řetězcích rychlého občerstvení, recyklovaných tašek ze supermarketů a kompostovatelných obalů ze šesti evropských států. Předmětem studie bylo také šest obalů, se kterými se zákazníci setkávají na českém trhu. Všechny české vzorky obsahovaly látky ze skupiny PFAS.

PFAS jsou perfluorované látky. Na povrchu papíru vytvářejí tenký film, který odolá mastnotě, vodě nebo vlhkosti. Používají se při výrobě papíru na pečení, potravinových boxů na jídlo, nepřilnavých teflonových pánví, nepromokavého oblečení nebo hasicích pěn. U člověka mohou zvyšovat riziko onemocnění štítné žlázy, vysokého krevního tlaku v těhotenství, hodnotu cholesterolu v krvi nebo riziko rakoviny ledvin, vaječníků, varlat a prostaty. Dále mohou snižovat účinnost očkování, plodnost u žen nebo porodní váhu u novorozenců.

„Vysoce toxické látky skupiny PFAS jsou natolik závažným zdravotním i environmentálním rizikem, že řešením je pouze okamžitý zákaz v Evropské unii i ve zbytku světa a nahrazení bezpečnými alternativami. Ohromné množství fastfoodových obalů zmizí v koši jen pár minut po použití, ale tyto věčné chemikálie na nás paradoxně budou negativně působit napořád,” vysvětluje autorka studie Jitka Straková z Arniky.

McDonald's chce skončit s toxickými obaly do roku 2025

Některé státy a prodejci si rizika PFAS uvědomují. McDonald’s se letos v lednu zavázal, že přestane toxické obaly používat do roku 2025 ve všech svých restauracích po celém světě. Dánsko legislativně zakázalo používání PFAS už v roce 2019 (4) a ukázalo se, že je možné tyto chemikálie bez problémů nahradit bezpečnými alternativami. Evropská unie a zbytek světa by měly urychleně dánský příklad následovat,” doplňuje Karolína Brabcová z Arniky.

Výzkum probíhal v šesti evropských státech a zaměřil se na řetězce McDonald’s, KFC, Dunkin’ Donuts, Subway, Domino’s, Nordsee, Pret A Manger, Papa John’s, Greggs a Bageterie Boulevard. Podobná situace jako v České republice byla i ve Francii, Německu, Nizozemsku a Velké Británii, z otestovaných 42 obalů 32 obsahovalo PFAS. Jedinou výjimkou bylo Dánsko, které používání PFAS zcela zakázalo a prodejci legislativu bez problémů dodržují.

Kompostovatelné materiály obsahovaly nejvyšší koncentrace věčných chemikálií

Předmětem výzkumu byly i obaly z kompostovatelných materiálů, například z cukrové třtiny, které začaly nahrazovat polystyrenové nádobí. Tyto materiály obsahovaly nejvyšší koncentrace PFAS. V neposlední řadě pak průzkum našel stopy PFAS látek blížící se limitu pro dánské potravinové obaly i v papírových taškách a krabicích z recyklovaného papíru ze supermarketů, kam se tyto látky nepřidávají, ale dostávají se tam pravděpodobně z recyklace papíru ošetřeným PFAS či z tiskařských barev.

Látky PFAS se do prostředí dostávají z odpadu na skládkách, popelu ze spaloven, omýváním ošetřených výrobků, praním textilu a používáním hasicích pěn. V přírodě se téměř nerozkládají, kontaminují pitnou vodu, půdu nebo ovzduší. Největším problémem je jejich všudypřítomná kontaminace vody - přetrvávají roky v atmosféře a v dešťových srážkách se šíří po celé planetě. Nelze je všechny snadno vyfiltrovat, ani jednoduše rozložit, nezničí je ani spálení ve spalovnách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/Pexels

Štítky obaly, plasty, zdraví, fastfood, Praha, McDonald's, KFC, jídlo, Česko, Lidl, Bageterie Boulevard, Penny Market, papír, Evropská unie, materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

McDonald's i KFC. Fastfoody v Česku používají toxické obaly na potraviny, ukazuje studie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.