Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

16. květen 2021, mezinárodní vzpomínkový den na oběti AIDS. Vzpomínáme – Bojujeme – Žijeme navzdory HIV

Každoročně třetí květnovou neděli, letos 16. května, vzpomínáme na oběti nemoci AIDS – International AIDS Candlelight Memorial Day. Celý svět, a také Česká a Slovenská republika, si oběti AIDS připomíná Světlem pro AIDS. V České republice se letos rozsvítí budovy v Praze, Brně, Olomouci, Zlíně, Děčíně, Ústí nad Labem, Chrudimi a Plzni, na Slovensku v Bratislavě. Červené světlo se stane nejenom připomínkou obětí AIDS, ale hlavně upozorněním, že HIV je stále velkým problémem, i když jsme na něj v posledním covidovém roce možná zapomněli. Na Slovensku probíhá iniciativa Světlo pro AIDS pod záštitou sdružení Dom svetla Slovensko.

Většina lidí v posledním roce věnuje svou pozornost boji s covidem. Jenže HIV stále existuje a bez důrazných kroků nezmizí. V České republice došlo v roce 2020 v porovnání s rokem 2019 k nárůstu HIV pozitivních případů o 251. Aktuální data Státního zdravotního ústavu ukazují, že k 31. 3. 2021 v ČR žilo celkem 3892 HIV pozitivních lidí, což je o 248 lidí více, než k 31. 3. 2020 (3 644 HIV+). I nadále jsou nejpočetnější skupinou muži mající sex s muži, dále heterosexuální muži/ženy a injekční uživatelé drog.

Podle dat Úradu veřejného zdravotníctva SR bylo na Slovensku k 31. 12. 2020 celkem 1059 HIV pozitivních lidí, za rok 2020 přibylo 110 nových případů, což je historicky nejvyšší nárůst v jednom kalendářním roce.

Světlo pro AIDS v neděli, 16. 5. 2021, ve 20:00 červeně nasvítí 16 budov v Praze, Brně, Olomouci, Zlíně, Děčíně, Ústí nad Labem, Plzni, Chrudimi a Bratislavě. Podrobný seznam všech měst a budov najdete na konci této zprávy.

„V posledním roce společnost věnovala svou pozornost boji s covid-19 a na další závažné nemoci, včetně HIV, se trochu zapomnělo. Lidé méně vyhledávali preventivní lékařskou péči a klesnul také počet HIV testů. Díky nedostatečnému testování a preventivní péči počet HIV pozitivních v ČR a SR začal významně stoupat. Bohužel, HIV sám nezmizí a zůstává pro společnost stále velkým problémem,“ říká Jiří Pavlát, ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc a doplňuje: „Akce Světlo pro AIDS slouží nejenom jako symbolická připomínka obětí AIDS, ale také jako upozornění na problém stigmatizace HIV pozitivních a rostoucí počet případů HIV.“

Fotosoutěž – Svítíme červeně!

Pro ty, kteří se aspoň symbolicky chtějí zapojit do aktivit spojených se Světlem pro AIDS a svou fotografií upozornit, že HIV nadále představuje velký problém, pořádáme foto soutěž.

Detaily soutěže

Co vyfotit: jakoukoliv červeně nasvícenou budovou (nebo sami sebe před touto budovou) z jakéhokoliv města ze seznamu.

Kam fotografii uložit: sledujte Facebookový profil České společnosti AIDS pomoc a fotografii, nebo více fotografií, vložte do komentáře k postu, kterým soutěž vyhlásíme (https://www.facebook.com/aids.pomoc).

Co k fotografii přidat: je potřeba přidat hashtagy #aidspomoc #svetloproaids #candlelightmemorial2021 a hashtag s městem nasvíceného objektu (např. #praha).

Do kdy je možné fotografie nahrát: do středy, 19. 5. 2021.

Kdy bude probíhat výběr: do 23. 5. 2021, nejlepší fotografie vyhlásíme v týdnu od 24. 5. 2021 na našich sociálních sítích.

Cena pro vítěze: preventivní balíček České společnosti AIDS pomoc pro nejlepší tři fotografie + diplom od České společnosti AIDS pomoc.

Seznam měst a červeně nasvícených budov

Praha: Tančící dům, Žižkovská věž, OC Nový Smíchov, Westfield Chodov, Petřínská rozhledna, Ministerstvo zdravotnictví ČR

Plzeň: Divadlo J. K. Tyla

Děčín: Centrum Pivovar Děčín

Ústí nad Labem: Kostel nanebevzetí panny Marie

Chrudim: Muzeum loutkařských kultur

Brno: Filmová fakulta JAMU

Olomouc: Galerie Šantovka

Zlín: Mrakodrap „Jedenadvacítka“

Bratislava: Slovenské národné divadlo, nová budova, Centrum umenia NOVÁ CVERNOVKA, YMCA

Česká společnost AIDS pomoc pořádá projekt Světlo pro AIDS v České republice již osmým rokem a na Slovensku pátým rokem. Celosvětovým mottem akce je „Vzpomínáme – Bojujeme – Žijeme navzdory HIV“. Motto vyzývá k zamyšlení a zavázání se ke spolupráci na cestě k ukončení epidemie AIDS. Červená je nejenom barva světla, ale také barva stužky, která se stala symbolem podpory HIV pozitivních a AIDS nemocných.

O České společnosti AIDS pomoc

Česká společnost AIDS pomoc, z.s. je nezisková organizace působící v oblasti prevence HIV, která již 30 let poskytuje podporu lidem žijícím s HIV. Spolek, mimo jiné, poskytuje bezplatné a anonymní testování na HIV, syfilis a žloutenku typu B a C a internetové a telefonní poradenství (www.aids-pomoc.cz, 800 800 980).

O občanském sdružení Dom svetla Slovensko

Občanské sdružení Dom svetla Slovensko vzniklo v roce 2012 jako nevládní nezisková organizace. Hlavním cílem sdružení je odstranění stigmatizace lidí žijících s HIV, ochrana a prezentace lidských práv. Neoddělitelnou součástí činnosti sdružení je také prevence šíření HIV/AIDS na Slovensku. (www.domsvetlaslovensko.sk)

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto MHMP

Štítky AIDS, den, oběti, HIV, Slovensko, Česko, Děčín, Praha, Bratislava, Brno, Plzeň, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

16. květen 2021, mezinárodní vzpomínkový den na oběti AIDS. Vzpomínáme – Bojujeme – Žijeme navzdory HIV  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.