Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praha zažívá téměř úplný propad turismu. Letos přijelo o 93 procent méně turistů než loni

Do ubytovacích zařízení v Praze přijelo v letošním prvním čtvrtletí 82 109 lidí. V meziročním srovnání to představuje propad o 92,9 procenta. V hotelech, penzionech a kempech ubylo hlavně zahraničních hostů, jejichž počet klesl o téměř 97 procent. Z Česka přijela do hlavního města necelá čtvrtina návštěvníků proti prvnímu čtvrtletí loňského roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Propad o 93 procent

Stejně jako počet návštěvníků se propadl i počet přenocování v pražských ubytovacích zařízení. V letošním úvodním čtvrtletí v nich hosté strávili 193 538 nocí, o skoro 93 procent méně než ve stejném období loni.

Cizinců se v Praze v prvních třech měsících letošního roku ubytovalo 28 371, meziročně o 96,9 procenta méně. Návštěvníků z Česka bylo 53 738, což představovalo pouze 23,1 procenta počtu z loňského prvního kvartálu.

Důvodem propadu je omezení možnosti ubytování

Zahraniční hosté v pražských hotelích a dalších ubytovacích zařízeních strávili od začátku letošního roku do konce března 68 581 nocí, čeští návštěvníci téměř 125 tisíc nocí. V meziročním srovnání je to propad o 97 procent v případě cizinců a o více než dvě třetiny u Čechů.

V celém Česku se v prvním čtvrtletí ubytovalo 282 tisíc lidí, proti loňsku o 91,1 procenta méně. Kvůli epidemii koronaviru se snížil také počet noclehů o 88,2 procenta na 1,1 milionu nocí. Praha je mezi kraji na turistech z ciziny dlouhodobě nejvíc závislá.

V číslech se podle statistiků projevuje omezení poskytování ubytovacích služeb z důvodů pandemie koronaviru, které trvá již více než rok. Kvůli druhé vlně pandemie byla ubytovací zařízení uzavřena od 22. října do 2. prosince a následně od 18. prosince. Nyní těchto služeb mohou využít jen lidé cestující za služební účelem nebo lékařem.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky turistika, propad, počty, Praha, Český statistický úřad, ubytovací zařízení, Česko, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičínská Filomena

Mě to tedy nechybí. Aspoň mám pocit, že jsem v Čechách. Už se tu pomalu člověk ani česky nedomluvil.

Úterý, 11. května 2021, 08:54Odpovědět

Praha zažívá téměř úplný propad turismu. Letos přijelo o 93 procent méně turistů než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.