Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Přes 14 tun věcí se za posledního půl roku zachránilo v pražských re-use centrech

Pilotní projekt re-use pointů odstartoval v říjnu 2020, a to ve sběrných dvorech Pod Šancemi v Praze 9 a Zakrytá v Praze 4. V listopadu se k nim přidal sběrný dvůr v Horních Počernicích v Praze 20. Za zhruba půl roku pak centra dokázala zachránit 14 372 kilogramů věcí, které by se obvykle vyhodily. K lidem zpět se dostalo 1820 předmětů. Největší zájem pak lidé měli o vybavení do domácností, jako je nádobí, lůžkoviny či drobný nábytek.

Zájem byl například o vybavení do domácnosti

Společně s Pražskými službami metropole v říjnu minulého roku spustila pilotní projekt k re-use centrům. Na těchto místech lidé mohou darovat předměty, které by jinak putovaly do odpadu. Velký zájem byl například o vybavení do domácnosti, o které měly zájem nejen neziskové společnosti, ale i samotní občané Prahy. Zájemcům je k dispozici také internetová adresa reuse.praha.eu.

Re-use centra jsou propojena také s aplikací nevyhazujto.cz. Pracovníci těchto center pak dokázali za půlroční dobu fungování zachránit  14 372 kilogramů věcí. Ty budou sloužit svému účelu i nadále. Zpět pak bylo darováno celkem 1820 předmětů.

Re-use koncept, kdy věci nacházejí nové uplatnění, místo aby byly vyhozeny, už úspěšně funguje v zahraničí. Díky těmto centrům se nám tak daří i v metropoli snižovat množství odpadu a zanést cirkulární ekonomiku do povědomí Pražanů, což je správný krok ke změně uvažování lidí nad tím, co ještě do odpadu patří, a co by mohlo mít využití u potřebných,“ říká k projektu náměstek pražského primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (TOP 09 a STAN).

Praha plánuje rozšířit re-use centra i do dalších míst

V rámci pilotního provozu center byl zájem například o vybavení domácností, a to přes nádobí, lůžkoviny, až po drobný nábytek. Lidé rovněž odkládali velké množství knih nebo nářadí, v období Vánoc to třeba byly ozdoby nebo umělé stromky. Hlavní město plánuje rozšířit síť re-use center i do dalších míst.

Pozitivní ohlasy z fungování re-use center nás jen utvrdily v tom, že bychom v budoucnu jejich síť rádi rozšířili o více sběrných dvorů a dále tak pomáhali snižovat množství produkovaného odpadu na území Prahy,“ uzavírá náměstek Hlubuček.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky Praha, re-use centra, sběrný dvůr, pomoc, odpad, Horní Počernice, Petr Hlubuček, Pražské služby, TOP 09, Starostové a nezávislí, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes 14 tun věcí se za posledního půl roku zachránilo v pražských re-use centrech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.