Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

První pochod z Prahy do Prčice se šel před 55 lety. Tradici narušila pandemie

V Česku asi neexistuje slavnější dálkový pochod nežli ten z Prahy do Prčice. Podle jeho organizátorů se jedná o nejmasovější akci svého druhu s nejdelší tradicí, kterou narušila až pandemie koronaviru a tak se loňský ročník nekonal. Historie pochodu je dlouhá 55 let, poprvé se turisté na trať vydali 17. dubna 1966. Bylo jich tehdy skoro pět stovek a v malebné středočeské krajině na ně čekala vzdálenost dlouhá 100 tisíc loktů českých, tedy zhruba 60 kilometrů. Letošní pochod se podle plánů pořadatelů měl konat 15. května v 17 trasách pro pěší a čtyřech pro cyklisty. Nedávno však pořadatelé kvůli pandemii pochod odložili na 13. června.

"Jdi do prčic!"

Název Prčice je v Čechách neodmyslitelně spjat s nezdvořilou, nicméně hojně rozšířenou výzvou "Jdi do prčic!". Tato lidová nadávka prý také vyprovokovala myšlenku dálkového pochodu, u jejíhož zrodu stáli propagátoři turistiky Stanislav Rataj, Jiří Dvořák a Karel Kulle. Podle tradované verze hledali vhodný cíl pochodu tak dlouho, až manželce jednoho z nich došla trpělivost. Diskusi proto rázně ukončila slovy: "Je čas na oběd, běžte s tím už do prčic!" A tak šli.

Kam, pánové, kam jdete? i písnička Ivana Mládka

V úvodních čtyřech ročnících měl pochod pouze jedinou trasu, upravovanou podle tematického zaměření. První ročník například nesl podtitul Sukovou cestou a jeho pětašedesátikilometrová trasa vedla přes Křečovice, kde se skladatel Josef Suk narodil. Druhý ročník byl pak v duchu hesla Za zlatem z Jílového, jeho motivem se stalo hledání zlatonosných míst na trase pochodu.

Na jaře 1970 měli účastníci akce poprvé na výběr ze dvou tras. V následujících letech počet variant dále rostl a svého vrcholu dosáhl v roce 1984, kdy pořadatelé vytyčili 24 tras. V 80. letech nabral turistický pochod nejmasovějších rozměrů, v roce 1981 se do něj zapojilo rekordních 35 732 lidí (druhý největší počet účastníků vykázal ročník 1980 - 35 173). Zatím posledního ročníku v květnu 2019 se zúčastnilo 26 069 lidí. Popularita akce se stala i námětem filmu Karla Kachyni Kam, pánové, kam jdete? i písničky Ivana Mládka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Pochod PRAHA - PRČICE

Štítky kondice, turistika, 17. dubna, Praha, Prčice, Česko, pandemie, pandemie covidu-19, Ivan Mládek, Jiří Dvořák, Josef Suk, Karel Kachyňa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První pochod z Prahy do Prčice se šel před 55 lety. Tradici narušila pandemie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.