Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lenka má vážně nemocné plíce. Shání peníze na přístroje, které jí pomohou přežít

Na redakci Drbny se obrátila Lenka Postavová, která má vážně nemocné plíce a potřebuje získat peníze na nákup přístrojů nezbytných pro život. Lenka vybírá peníze na nebulizátor, který stojí 30 tisíc korun a na velmi nákladné baterie do mobilního kyslíkového přístroje, který Lenka potřebuje na cesty k lékařům do Prahy.

Lenka jezdí do Prahy k lékařům

„Bydlím na východě Čech, nicméně do Prahy pravidelně dojíždím na kontroly k lékařům do IKEM,“ vysvětlila pro Drbnu Lenka Postavová, která nedávno vybrala potřebných 71 050 korun na nový dýchací přístroj, protože ten starý už pomalu přestává fungovat.

Lence teď přestává fungovat i nebulizátor, který léčí horní i dolní cest dýchací, a potřebuje nový. Pořizovací cena takového přístroje je 30 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že Lenka s kyslíkem potřebuje být mobilní, například aby zvládla cestu k lékařům do Prahy, potřebuje do mobilního kyslíku baterie. Jedna taková baterie stojí asi 15 tisíc korun a jen na cestu z východu Čech do Prahy a zpět je jich potřeba osm až deset.

„Z toho důvodu jsem se rozhodla sbírku navýšit a doufám, že se najdou hodní lidé ochotní pomoci stejně jako dosud. Za každou pomoc jsem velmi vděčná a velice si jí vážím,“ řká Lenka.

Lence pomůže jakýkoliv příspěvek do sbírky.

Lenka se narodila předčasně a lékaři jí předpovídali brzké úmrtí

Lenčin příběh začal tím, že se narodila velmi předčasně, byla dokonce nejmenším dítětem v někdejším Východočeském kraji, které se podařilo udržet naživu. Organismus Lenky byl však velmi nevyvinutý a mamince lékaři řekli, že její dítě nebude žít příliš dlouho. Lenka sice rizovou fázi díky péči lékařů zvládla, ale nevyzrálé orgány si vybraly svou daň v podobě závažného zdravotního stavu, se kterým se celý život potýká.

Lenka je dospělá žena, ale měří asi 140 centimetrů a váží něco přes 30 kilo. „Léčím se nejen s vážně nemocnými plícemi, ale i s imunodeficitem na imunoglobulinech, malasimilačním syndromem a celiakií, se kterou souvisí finančně náročná bezlepková dieta, prodělala jsem kwashiorkor, jsem trvale na umělé výživě k bezlepkové stravě, dále se potýkám s diabetem 1. typu na inzulinové pumpě, Bartterovým syndromem a polyneuropatií,“ vyjmenovává své zdravotní problémy Lenka.

Lenka prodělala operaci nádoru velikosti fotbalového míče v břišní dutině. „Vzhledem k imunodeficitu a vážně nemocným plicím trpím velmi častými infekcemi dýchacích cest, kvůli kterým užívám velmi často kombinaci různých antibiotik a systémových antimykotik. Celý život užívám hromadu léků a to, co dostávám od státu, padne na léčbu.

Kvůli invaliditě je spoření na přístroje nemožné

Jelikož je Lenka ve 3. stupni invalidity a je v invalidním důchodu odkázána na péči okolí, nemá možnost si na přístroj vydělat, ani nemám možnost si na něj jakkoli našetřit. „Vše, co dostávám od státu, často padne na léčbu, a rodiče jsou již v důchodu,“ vysvětlila.

„Často si říkám, že ta cena za život je až příliš velká. Takže pokud se najdou hodní lidé, kteří mi budou ochotni pomoci, nejenom, že mi to pomůže přežít, ale též mi to hodně usnadní život a za tuto pomoc budu tak vděčná, že se to ani nedá vyjádřit slovy,“ uzavřela Lenka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Lenky Postavové

Štítky příběh, sbírka, nemoc, Lenka Postavová, IKEM, Praha, peníze, plíce, lékař, Drbna.cz, Česko, Institut klinické a experimentální medicíny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka má vážně nemocné plíce. Shání peníze na přístroje, které jí pomohou přežít  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.