Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Opatření vlády jsou nedostatečná, uzavřeme průmysl, vyzvali pražští iniciátoři

K několikatýdenní uzávěře veškerého průmyslu s výjimkou kritické infrastruktury vyzvali během úterý vládu před budovou ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) zástupci iniciativy Zastavme covid, společně a spravedlivě. Podle nich jsou současná opatření vlády nedostatečná a chaotická. Mluvčí MPO Štěpánka Filipová k úterní akci iniciativy řekla, že úřad o ní nedostal žádné informace, a proto ji nemůže ani komentovat.

Iniciativa podle jejích zástupců vznikla k prosazování strategie k potlačování viru a řešení sociálních dopadů pandemie. „Česká vláda selhává v obou těchto věcech," uvedl mluvčí iniciativy Jan Májíček. Podle iniciativy je zavření průmyslových podniků nezbytné pro zastavení šíření viru. Zároveň odsoudila vyjádření ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO), podle něhož by stát při zavření podniků ztratil kontrolu nad šířením nákazy, protože by lidé nezůstávali doma a potkávali se venku. Iniciativa to označila za nedemokratický přístup a vyzvala Havlíčka k rezignaci.

Iniciativa k výzvě zároveň sestavila petici, kterou zatím podepsalo přes 500 lidí. Zástupci iniciativy vedle prohlášení také umístili desítky svíček na schody u vchodu do MPO, které měly symbolizovat oběti pandemie.

Stát se místo uzávěry průmyslu vydal cestou testování zaměstnanců. Nyní je alespoň jednou týdně povinné pro firmy a úřady s více než 50 pracovníky. Od příštího týdne by povinnost měla platit i pro menší podniky. Ve firmách je podle Havlíčka pozitivita 0,7 až 1,5 procenta. Díky povinnému testování se podle něj daří odhalit 2000 až 3000 pozitivních zaměstnanců denně. Vláda v současnosti zvažuje rozšíření povinného testování na dvakrát týdně.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aktron / Wikimedia Commons

Štítky koronavirus, protest, iniciativa, Praha, vláda, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, průmysl, Karel Havlíček, Vláda ČR, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Petrak

Otevřete všechna sportoviště a znovuobnovte tělesnou výchovu na školách. Popoluce tloustne a ztrácí imunitu nic neděláním a je náchylnější podlehnout kdejakým virům.

Středa, 17. března 2021, 17:59Odpovědět

Pepa Virth

Po akci testů ve firmách se ukazuje, že pozitivita je ve fabrikách asi 1%. I kdyby 3%, tak je to naprostý prd. Pražští kreténi svým nápadem ať záměrným či z debility by takto naprosto zlikvidovali obchodní vztahy firem. některé by navíc musely zaplatit smluvní pokutu za včasné nedodání nasmlouvaných výrobků. I vláda by si přála, aby výskyt byl mnohem vyšší. jenže není a Lockdown se ukazuje jako naprostá pitomost už i u nás. Že na to přišli venku je fakt, jenže ani tam vlády nepřiznají bezradnost. Jen čas zajišťuje pokles a ne zavření všude všeho.

Středa, 17. března 2021, 15:54Odpovědět

František Dobrota

Otevřete všechno ať se to promoří a bude klid. Aspoň se pročistí společnost.

Středa, 17. března 2021, 12:18Odpovědět

Stefan Jiří

Psi štěkají a karavana táhne dál..

Středa, 17. března 2021, 11:56Odpovědět

Stefan Jiří

Nejaká parta křiklounů v marginálním počtu chce demisi, zavírat podniky??

Středa, 17. března 2021, 11:55Odpovědět

Jan Plešák

dokud ti "iniciátoři" nepředloží konkrétní jmenný seznam na území ČR působících průmyslových firem, s uvedením která z nich patří ko "kritické infrastruktury" a která nikoliv, jsou to jen plané, jalové výkřiky o ničem.

Středa, 17. března 2021, 10:39Odpovědět

Opatření vlády jsou nedostatečná, uzavřeme průmysl, vyzvali pražští iniciátoři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.