Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pražští celníci zabavili neoznačené čínské respirátory za dva miliony korun. Nejspíš budou zlikvidovány

Pražští celníci zajistili 680 tisíc respirátorů dovezených z Číny, které nebyly nijak označeny a neměly certifikáty osvědčující jejich účinnost. Dnes to řekl šéf Celního úřadu pro hlavní město Prahu Josef Vachtl. Ochranné prostředky, které měly podle mluvčí Ivany Kurkové hodnotu přes dva miliony korun, mířily na evropský trh. Dovozce je bude muset odvézt mimo území Evropské unie, nebo zlikvidovat.

Dovozce by měl navrhnout řešení situace

„Historicky poprvé jsme se setkali se situací, že jsme při kontrolách objevili respirátory, které vůbec nejsou jakkoli označeny," uvedl Josef Vachtl. Protože chybějí certifikáty, nelze také určit, jakou mají respirátory účinnost.

Podle Vachtla je nyní na dovozci, aby navrhl řešení situace. „Zboží se zkrátka nemůže pustit do volného oběhu," řekl ředitel celního úřadu. Zlikvidovat či odvézt respirátory bude muset dovozce na své vlastní náklady. Kurková doplnila, že stíhání v tomto případě nehrozí.

První významnější zajištěná zásilka za březen

Zásilku si celníci vybrali ke kontrole na základě informací a analýzy dat, které dostali již po vstupu zboží do EU, tedy v přístavu. V Praze jde o první významnou zajištěnou zásilku v tomto měsíci.

Od 25. února platí v ČR povinnost nosit respirátor či jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest před nákazou koronavirem. Respirátor musejí lidé nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích. Povinné jsou také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo v pobytových zařízeních sociálních služeb. Od března platí povinnost respirátorů i na pracovištích

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Celní správa České republiky

Štítky Čína, kriminalita, koronavirus, clo, Praha, respirátor, Evropská unie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští celníci zabavili neoznačené čínské respirátory za dva miliony korun. Nejspíš budou zlikvidovány  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.