Jaro je tady a mnozí z nás i kvůli situaci s covidem přemýšlí, jak pozitivně změnit životní návyky. I to je jeden z důvodů, proč se Drbna společně s Edou Kožušníkem rozhodla nabídnout čtenářům běžecký kurz pro úplné běžecké začátečníky - Rozběhni se z chůze za 28 dnů. Kurz začíná 29. března a je kompletně zdarma. Běhat můžete kdekoliv a budete pravidelně dostávat instrukce, rady a videa. Stačí se zaregistrovat. Stejným kurzem prošlo za posledních šest let několik tisícovek běžců.
Jedou z nich je Petra, která nikdy neměla rád běhání. Tahle aktivita jí připadala nesmyslná. Běhání pro ni nemělo cíl a ani vlastně žádný důvod. A bolest po jednom výběhu trvala i několik dní. Proč vyvíjet takové úsilí, když ji po něm čekala jen bolest?
Nechápejte ji špatně. Petra byla vždy aktivní. Chodila pravidelně do fitka a na zumbu. Tam měla známé a jejich společnost překryla fyzické útrapy. A samotný trénink vždycky rychle uběhl. Ale s covidem se všechno zastavilo. Nejdříve na týdny, pak na měsíce. A proto se v lednu rozhodla začít běhat.
Prvních pár dnů to byla hlavně pro její lýtka a holeně dřina a utrpení. Pokračovala, protože stejně jiné možnosti nebyly. Po měsíci zvládla bez větších problémů a přestávky běžet celých dvanáct minut, aniž by cítila jakoukoliv bolest. A co víc, na každý další běh se doslova těší. Teď trénuje na uběhnutí deseti kilometrů a věří, že někdy na podzim by mohla dát půlmaraton. Sama k tomu říká, že kdyby věděla, jak se člověk při běhání může cítit, tak by začala už před léty.
Trikem nejen začátečnického běhání jsou pomalé běhy. I ti nejlepší běžci, aby běhali rychle, musí běhat pomalu. Má to hodně společného s kyslíkem. Pokud běžíte téměř na maximum. Znamená to, že vaše svaly nemají dostatečně rychlý přívod kyslíku a musí používat „rychlé cukry“. To na chvíli funguje, ale s vedlejším účinkem produkce kyseliny mléčné, kvůli níž se poté budete cítit bolavě a ztuhle.
Petra začala v lednovém kurzu zdarma Rozběhni se z chůze za 28 dnů Edy Kožušníka. Ten v Česku a na Slovensku pomohl rozběhat tisíce běžců prostřednictvím videí na YouTube.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.