Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Někde to jde, a někde ne. Podívejte se, které městské části zavřely dětská hřiště

Proč si děti na Žižkově mohou hrát na hřištích, ale v Karlíně už ne? Odlišný přístup jednotlivých městských částí k doporučení ředitelky hygienické stanice hl. m. Prahy uzavřít dětská hřiště způsobil zmatek, ve kterém není jednoduché se vyznat. Má právě vaše městská část dětská hřiště otevřená? To zjistíte v následujícím přehledu.

Praha 1

Na území Prahy 1 zůstávají i přes zpřísnění vládních opatření parky a hřiště spravovaná městskou částí otevřené a přístupné veřejnosti. Vedení Prahy 1 však prosí o nošení respirátorů a dodržování rozestupů. „Víme, jak je situace pro naše obyvatele složitá a nechceme už tak tvrdé podmínky ještě zhoršovat. Navíc si také uvědomujeme, jak je pro všechny generace důležitý zdravý pohyb,“ uvedla místostarostka Eva Špačková (ODS). Správci hřišť budou na dodržování těchto pravidel dohlížet.

Praha 2

I v Praze 2 zůstávají hřiště otevřená. „Díky pravidelnému dezinfikování herních prvků zajistíme našim nejmenším a jejich doprovodu co největší bezpečí,“ píše vedení městské části a zároveň prosí rodiče a jakýkoliv jiný doprovod dětí o ohleduplnost a dodržování opatření jako je nošení respirátorů, rozestupy a používání dezinfekce.

Praha 3

Otevřena jsou hřiště i v Praze 3. „Herní plochy pro děti vnímáme jako klíčovou občanskou vybavenost. Abychom však tento postoj obhálili, je nezbytné dodržovat zde maximální míru osobní hygieny. Prosíme - na hřištích noste řádně nasazené doporučené ochranné prostředky. Výjimku mají pouze děti do dvou let a lidé se sníženým intelektem,“ uvedla mluvčí Prahy 3 Zuzana Křížková.

Praha 4

Odlišný postoj nemá ani Praha 4. „V rámci nouzového stavu jde o vládou doporučené omezující opatření, nikoliv nařízení. Zůstává tedy na samosprávách jak se k danému problému postaví. My jsme se rozhodli jít cestou, která ponechá našim občanům možnost herní plochy využívat i v této nelehké době. Naše rozhodnutí je zároveň apelem na striktní dodržování obecných pravidel prevence. Tedy nošení předepsaných ochranných prostředků dýchacích cest, dodržování rozestupů (a to i na herních prvcích), pravidelné používání dezinfekčních prostředků a dále pak omezení pobytu na hřišti na přiměřeně dlouhý čas,“ uvedl radní pro životní prostředí Tomáš Hrdinka (ANO 2011).

Praha 5

I na Pětce zůstávají hřiště zatím otevřená. „Apelujeme na odpovědnost rodičů, kteří mají za chování dětí primární odpovědnost. V ideálním případě by měli svoje děti na hřiště doprovázet a dodržování pravidel kontrolovat,“ píše Praha 5 na facebooku. V případě porušování pravidel budou hřiště v Praze 5 uzavřena.

Praha 6

Dětská hřiště, která provozuje městská část Praha 6, jsou až do odvolání uzavřena. „Důvodem tohoto omezení, jež vzešlo z rozhodnutí Hygienické stanice hlavního města Prahy, je stávající nepříznivá epidemická situace,“ uvedla Praha 6 na svém webu.

Praha 7

Praha 7 ve středu svá hřiště uzavřela, a to na doporučení ředitelky hygienické stanice hl. m. Prahy z důvodu zhoršující se epidemiologické situace. „Omlouváme se za toto omezení, jehož cílem je ochrana zdraví obyvatel a snížení rizika nakažení nemocí covid-19. Bude v platnosti jen po nezbytně nutnou dobu, jakmile to situace umožní, budeme chtít dětská hřiště opět otevřít,“ píše mluvčí Martin Vokuš.

Praha 8

Hřiště zavřela i Praha 8. „Krizový štáb Prahy 8 na doporučení pražské hygienické stanice a na základě zhoršující se pandemické situace schválil uzavření dětských hřišť na území osmé městské části. A to včetně těch, která jsou součástí školních zařízení,“ vysvětlil mluvčí Martin Šalek a dodal, že zatímco školní hřiště budou uzamčena, na dětská hřiště, kterých je na území Prahy 8 celkem 54, radnice umístí ceduli o uzavření.

Praha 9

Praha 9 má dětská hřiště otevřeny. „Předpokládáme, že lidé budou dodržovat vládní nařízení. Mnohá hřiště nemáme oplocená, takže by je z technických důvodů nešlo efektivně uzavřít, navíc to nepovažujeme za dobrý krok,“ řekla mluvčí Prahy 9 Marie Kurková.

Praha 10

Praha 10 má otevřeno. „Vzhledem k tomu, že šlo pouze o doporučení, nikoliv o uzavření, rozhodli jsme se prozatím ponechat dětská hřiště otevřená, ale případní nívštěvníci musejí dodržovat veškerá opatření,“ uvedl mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník a dodal, že městská policie bude věnovat dětským hřištím zvýšenou pozornost.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3

Štítky dětská hřiště, omezení, kontroly, Praha, dětské hřiště, městská část, Krajská hygienická stanice, Žižkov, Karlín, ODS, Marie Kurková, Martin Šalek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někde to jde, a někde ne. Podívejte se, které městské části zavřely dětská hřiště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.