Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Které pražské městské části rozdávají respirátory zadarmo? Podívejte se na velký přehled

Od čtvrtka 25. února bude povinné nošení respirátorů, nanoroušek nebo dvou chirurgických roušek na sobě na vybraných místech, jako jsou prodejny, MHD či zdravotnická zařízení. Některé pražské městské části se rozhodly rozdávat respirátory zdarma, a to především seniorům a lidem v hmotné nouzi.

Praha 1

Středisko sociálních služeb v Praze 1 zakoupilo pro své klienty z řad seniorů 4500 respirátorů. Počet seniorů, kteří bydlí v domech s pečovatelskou službou, je přibližně 400, takže každý dostane zhruba deset kusů respirátorů.

Praha 2

Podle místostarostky Prahy 2 Alexandry Udženiji radnice už ochranné pomůcky rozdávala dávno před nařízením vlády. „V Praze 2 jsme na žádná mimořádná protiepidemická opatření nečekali. Problematice ochrany nejohroženějších skupin, zejména seniorů, věnujeme mimořádnou pozornost dlouhodobě a systémově,“ uvedla pro Pražskou Drbnu Udženija.

Respirátory i chirurgické roušky seniorům Praha 2 rozdává průběžně, MČ rovněž zásobuje i Centrum sociálních služeb.

Praha 3

Trojka cílenou distribuci respirátorů v sociální nouzi zvažuje. MČ již oslovila sociální služby, které působí v Praze 3, a další organizace a nyní zjišťuje zájem o zapojení do distribuce, která má být cílena na klienty těchto služeb, nízkoprahových center, rodinných center či klubů seniorů.

Bohužel náklady na pořízení respirátorů budeme muset nést z vlastních zdrojů. Hlavní město již dotace na činnosti spojené s covidem-19 poskytovat v tomto roce nebude. Vládní pomoc ze Státních hmotných rezerv se pak týká pouze chirurgických roušek,“ uvedl pro Pražskou Drbnu místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut.

Praha 4

Čtyřka po celou dobu pandemie poskytuje ochranné prostředky (roušky a respirátory a v loňském roce i dezinfekci) pro Ústav sociálních služeb a prostřednictvím této příspěvkové organizace i pro ostatní seniory v Praze 4.

Městská část se zároveň po celu dobu stará rovněž o zajištění ochranných pomůcek pro školská zařízení, která zřizuje,“ uvedl mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Praha 5

V městské části Praha 5 zatím není jasno. „Vedení radnice o tomto kroku intenzivně jedná,“ uvedl dnes ráno mluvčí městské části Praha 5 Tomáš Kopečný.

Praha 6

Praha 6 se chystá zdarma občanům, kteří o to projevi zájem, poskytnou jednorázové roušky. Pomoc je určena zejména starším lidem a občanům v nepříznivé životní situaci.

Každý z této skupiny občanů si bude moci vzít jedno balení, které obsahuje 50 kusů chirurgických roušek. Při zdvojení těchto roušek, jak ukládá vládní nařízení, tak jednomu zájemci poskytneme zásobu přibližně na jeden měsíc. Organizace a termíny výdeje budou ještě upřesněny,“ uvedl tiskový mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich.

Šestka má na skladě přes 200 tisíc kusů chirurgických roušek, to znamená balíčky pro celkem čtyři tisíce osob. Městská část již dlouhodobě vydává ochranné prostředky klientům a zaměstnancům center sociální péče, které jsou příspěvkovými organizacemi Prahy 6.

Praha 7

Praha 7 zareagovala na povinnost nosit kvalitnější ochranné pomůcky již v pátek 19. února, kdy na pondělí 22. února a na úterý 23. února vyhlásila možnost odběru sady respirátorů v budově radnice Prahy 7.

Respirátory byly určené pro občany, kteří se nacházejí ve finanční nouzi či mají s pořízením respirátoru potíže. Praha 7 bude ve výdeji pokračovat dál, a to v pondělí a ve středu od 8 do 12 hodin, kdy budou respirátory pro potřebné k dispozici v přízemí budovy radnice Prahy 7 na adrese U Průhonu 38.

Během pondělka jsme rozdali něco přes 600 kusů českých certifikovaných respirátorů a výdej pokračoval i v úterý, za dopoledne si lidé přišli pro dalších 250 kusů,“ doplnil starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Praha 8

Praha 8 bude respirátory vydávat ve středu od 10 do 18 hodin, a to seniorům a lidem v hmotné nouzi. Výdej proběhne na dvoře Úřadu městské části Praha 8 (tzv. „Bílého domu“, vstup z ulice Zenklova, nejedná se o hlavní vchod). Na osobu připadne jedna sada respirátorů, což jsou tři kusy.

Radnice Prahy 8 zároveň prostřednictvím svých zaměstnanců roznese respirátory nájemníkům domů s pečovatelskou službou a klientům pečovatelské služby, dále pak klientům sociálního odboru,“ uvedl mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

Praha 9

Jednorázové chirurgické roušky rozdává Praha 9 seniorům již od března loňského roku každé pondělí od 16 do 17 hodin. Jedná se o pět kusů na osobu na týden.

V reakci na mimořádné protiepidemiologické opatření platné od 25. února dáváme zdarma seniorům naší městské části dvojnásobné množství roušek vzhledem k tomu, že ministerské nařízení umožňuje místo respirátoru nosit dvě přes sebe přeložené zdravotnické obličejové masky,“ konstatuje radní pro oblast sociální a zdravotnictví MČ Praha 9 Jiří Janák, a dodává, že v pondělí 22. února jich u vysočanské radnice rozdali více než 6000 kusů.

MČ bude v rozdávání jednorázových roušek pokračovat také v pondělí od 16 do 17 hodin u radnice (adresa je Sokolovská 14/324, Praha 9). 

Vzhledem k tomu, že v současné době Praha 9 zatím ještě hospodaří v rozpočtovém provizoriu, respirátory, které má dispozici, bude přednostně distribuovat do svých základních a mateřských škol,“ doplnila mluvčí Devítky Marie Kurková.

Praha 10

Praha 10 ve dnech 22. a 23. února vydávala respirátory potřebným a rozhodla se s vydáváním pokračovat i ve středu 24. února od 8 do 17.30.

V pondělí Desítka rozdala celkem 2360, za úterní dopoledne to bylo 2000. Pečovatelky Centra sociální a ošetřovatelské pomoci dostaly dva respirátory pro každého klienta (starají se přibližně o 700 lidí). Tisíc respirátorů v pátek doručíme Sousedskému klubu, který mimo jiné rozdává jídlo z potravinové banky,“ uvedl mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník.

Zaměstnanci ÚMČ Praha 10 dostávají respirátory na každý den už od 23. října loňského roku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 2, Praha 7, Praha 8, Praha 10

Štítky respirátory, zdarma, Praha, pomoc, respirátor, městská část, radnice, Alexandra Udženija, Jiří Janák, Jan Čižinský, Marie Kurková, Ondřej Rut, Martin Šalek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Které pražské městské části rozdávají respirátory zadarmo? Podívejte se na velký přehled  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.