Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stav nebezpečí? V Praze a Středočeském kraji zatím ne

Praha a Středočeský kraj jsou připraveny na případné vyhlášení stavu nebezpečí. Rozhodnou o něm, až ministerstvo zdravotnictví oznámí své další kroky. O vyhlášení stavu nouze nebudou kabinet zatím žádat, šlo by podle nich o bianco šek vládě. Oba regiony chtějí přehodnotit protiepidemická opatření, některá podle jejich představitelů zjevně nefungují. Novinářům to dnes řekli pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Hřib a Pecková uvedli, že musí s vyhlášením stavu nebezpečí počkat na další kroky ministerstva zdravotnictví. „Vzájemný postup koordinujeme. Ráno jsme za Středočeský kraj i Prahu odeslali prostřednictvím datové schránky na ministerstvo zdravotnictví, aby nám sdělilo, jaké kroky na základě zákona o veřejném zdraví připravuje po skončení nouzového stavu. Na odpověď čekáme," řekla Pecková. „Jsme na to připraveni, máme to zpracováno, legislativně připraveno, ale uvidíme, jaké budou další kroky ministerstva. Jsme připraveni na všechny varianty," dodala.

Následně budou oba kraje svá rozhodnutí a kroky koordinovat. Podle Hřiba kraje zavedou svá opatření tam, kde budou končit ta, která vydá ministerstvo. „Tam začínáme my. Teď ale nevíme, co zůstane na stole. Je nutné počkat, co udělá ministerstvo," řekl Hřib. Konkrétní kroky nechtěl ani jeden z nich nyní říci.

Primátor se s hejtmankou rovněž shodli na tom, že některá opatření je třeba přehodnotit, neboť nefungují. „Kdyby fungovala a fungoval nouzový stav, nemohli bychom být třetí nejhorší v EU. Vystavení dalšího bianco šeku v podobě nouzového stavu by ke zlepšení situace nevedlo," řekli. Pecková uvedla, že kraje chtějí méně šikany občanů a více osobní zodpovědnosti.

Zároveň budou chtít znát jasná pravidla, například, kdy se vrátí děti do škol a za jakých okolností budou testovány nebo kdy a jak se otevřou malé obchody.

O vyhlášení nouzového stavu tak nyní Praha ani Středočeský kraj vládu žádat nebudou. Nynější situaci vnímají jako prostor pro revizi opatření, která dlouhodobě nefungují. "Já za kraj neuvažuji o tom, že bychom podali žádost o vyhlášení stavu nouze. Požádat o něj máme povinnost tehdy, kdy stav nebezpečí nestačí na odvrácení širšího a globálnějšího nebezpečí a rizika. Teď to nejsem schopna vyhodnotit, ale čekáme na kroky ministerstva," řekla Pecková. Stejný postoj zaujal i Hřib.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Honza Faltus

Štítky koronavirus, stav nebezpečí, Praha, Středočeský, Středočeský kraj, Zdeněk Hřib, Petra Pecková, ministerstvo zdravotnictví, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, nouzový stav, Evropská unie, Datová schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stav nebezpečí? V Praze a Středočeském kraji zatím ne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.