Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V neděli je den svatého Valentýna. Slavit se bude i on-line

Den svatého Valentýna, svátek všech zamilovaných připadající na 14. února, oslaví navzdory protipandemickým opatřením také hudebníci a divadelníci. Například Městská divadla pražská při této příležitosti nabízejí novou videosérii 100 monologů. Orchestr PKF - Prague Philharmonia zase na svatého Valentýna zveřejní on-line koncert z multifunkčního prostoru Jatka78 s evropskou premiérou skladby Michaela Finea.

Koncert PKF - Prague Philharmonia vznikl jako on-line varianta koncertu orchestrálního cyklu A. Prostor Jatek78, kde je koncert natočen, si někteří hráči PKF již zkusili. Na podzim se zde uskutečnilo natáčení komorního on-line koncertu violoncellisty Lukáše Pospíšila, koncertního mistra PKF. Tentokrát zazní orchestrální kompozice Richarda Wagnera, Richarda Strausse a Wolfganga Amadea Mozarta.

Den svatého Valentýna připadá na 14. února. Oslava patrona zamilovaných se do střední a východní Evropy dostala po pádu komunismu z anglosaských zemí. V ČR tento svátek podle průzkumů slaví zhruba dvě třetiny lidí.

Vrcholem dramaturgie bude premiéra skladby Chamber symphony Michaela Finea, držitele ceny Grammy za produkci alba klasické hudby. „Má komorní symfonie kombinuje jazzové a neoklasicistní prvky s náročnými sóly pro každého hudebníka. Jsem nadšený, že ji uvede jedenáct špičkových hudebníků PKF - Prague Philharmonia pod inspirativním vedením jejich šéfdirigenta Emmanuela Villauma," uvedl autor.

K svátku lásky dramaturgie koncert nabídne Siegfriedovu idylu Richarda Wagnera zkomponovanou jako dárek skladatelově manželce Cosimě. V dramatičtějších okolnostech zachycuje lásku Mozart v koncertní árii Misera! Dove son?... Ah! Non so io che parlo, kterou zazpívá sopranistka Simona Šaturová. Smyčcová sekce PKF se předvede v jednom ze stěžejních děl pozdního romantika Richarda Strausse - Metamorfózy.

Rozsáhlá video série 100 monologů divákům představuje divadelní monology, které si získaly slávu na světových jevištích. Jde o výběr z dramatických textů v podání herců Městských divadel pražských. Aktuálně mohou diváci na youtube zhlédnout Tomáše Havlínka jako Chlestakova z Revizora, monolog Viktora Dvořáka (Louis Aronson) z Andělů v Americe, Petra Konáše (Petr Švajcar) z Neviditelného, Hanuše Bora (Bill Lockit) z Žebrácké opery nebo Kryštofa Krhovjáka jako Dr. Johanna Fausta. Zdeněk Piškula se vyznává v roli Romea ve slavné balkónové scéně z Shakespearova Romea a Julie.

V předvečer svátku svatého Valentýna 13. února nabídne livestream Valentýnského akustického koncertu také punkrocková skupina Rybičky 48. Ve stejný den zvou na on-line interaktivní antivalentýnské představení Rozchody stylově z Cabaretu Des Péchés Iva Pazderková a Adéla Elbel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky hudba, divadlo, styl, Valentýn, Den svatého Valentýna, koncert, Městská divadla pražská, svátek, Wolfgang Amadeus Mozart, Richard Wagner, Richard Strauss, William Shakespeare, Johann Georg Faust, Iva Pazderková, Simona Houda-Šaturová, Viktor Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V neděli je den svatého Valentýna. Slavit se bude i on-line  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.