Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Společný, nebo oddělený účet? Zkuste udělat kompromis i ve financích

PR článek

Peníze jsou věčným tématem, které dokáže rozdělit nejednu domácnost. Bývají také jednou z nejčastějších příčin hádek nejen u manželských párů. Pokud i vy stojíte před citlivou otázkou, jestli mít oddělené účty, nebo si peníze ukládat na jeden společný, přečtěte si, jaké výhody a nevýhody s sebou každá z variant nese.

Svatba přináší novomanželům plno romantických okamžiků, ale také spoustu praktických otázek. Jednou z nich je i to, jestli si zřídit společný bankovní účet, nebo vést finance odděleně. I když úplně jednoznačná odpověď zřejmě neexistuje, přečtěte si, co s sebou ta která volba do vašeho vztahu přinese.

Dohledáte výdaje, ale přijdete o část soukromí

Pokud přemýšlíte o společném bankovním účtu, vězte, že jeho nespornou výhodou je transparentnost. Veškeré příchozí i odchozí platby uvidíte přehledně v internetovém bankovnictví nebo v aplikaci, kterou si stáhnete do chytrého mobilu. Budete mít přehled o tom, kde a kolik toho utrácíte. Při krocení divočejšího rodinného rozpočtu tak může být společný účet skvělým pomocníkem.

Druhou stranou mince je, že přijdete o část soukromí. Každý váš finanční krok je pod drobnohledem. V případě, že bude chtít jeden z dvojice překvapit svou drahou polovičku dárkem, bude muset být o něco kreativnější v hledání řešení. Větší suma za šperk či jiný dárek by na společném účtu vypadala dost podezřele. Rozmyslet si také musíte, kdo z manželů bude vedený jako hlavní majitel, a bude mít tudíž rozsáhlejší práva k nakládání s účtem.

Kompromis jde udělat i ve financích

V případě, že se rozhodnete pro oddělené účty, domluvte se na placení společných výdajů, jako je například platba nájemného, splácení hypotéky nebo nákup potravin. Počítejte však s tím, že agenda okolo peněz bude o něco komplikovanější. O to důležitější bude také vzájemná důvěra a komunikace ve vztahu. Odborníci doporučují vyhradit si na konci každého měsíce čas a probrat domácí účetnictví.

Pokud se vám nezamlouvá ani jedna možnost a raději byste volili zlatou střední cestu, zkuste kompromis. Založte si jeden hlavní účet, na kterém bude každý měsíc dostatek peněz, abyste z něj mohli zaplatit nezbytné poplatky. Na vše ostatní, včetně vašich osobních financí, si ponechte staré bankovní účty. Oba tak budete mít přehled o tom, kam každý měsíc odcházejí vaše finance, a zároveň si ponecháte částečnou finanční nezávislost.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky bankovní účet, Creditas, běžný účet, peníze, finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společný, nebo oddělený účet? Zkuste udělat kompromis i ve financích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.